Beveiliging nieuws

Onze partners

IDIS

SmartSD

Crown Security Services

DZ Technologies

Paraat

Multiwacht

Avigilon Alta

OSEC

i-Pro

Koninklijke Oosterberg

PG Security Systems

Alphatronics

20face

Bosch Security Systems

Uniview

Connect Security

Dahua

BHVcertificaat.online

GFT

ARAS

ADI

Hanwha Vision Europe

Nenova

Centurion

SmartCell

Brivo

JMB Groep

Gold-IP

VEB

Optex

Paxton

HID

SOBA

CSL

HD Security

Alarm Meldnet

Milestone

Genetec

Bydemes

Regio Control Veldt

EAL

NetworxConnect

Seris

RoSecure

VAIBS

VideoGuard

Hikvision

Akuvox

Add Secure

Sequrix

NIBHV

Service Centrale Nederland

Explicate

Lobeco

G4S

ASSA ABLOY

Trigion

Eagle Eye Networks

CDVI

ASIS

VVNL

MPL

Traka ASSA ABLOY

Advancis

Kiwa

2N

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Seagate

Secusoft

Eizo

Securitas

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Unii

VBN

Top Security

Masset Solutions

Overheid en KNVB willen slimme camera’s tegen racisme

29 januari 2020
Redactie
07:26

Innovatieve technologie, zoals slimme camera’s, moet helpen voetbalsupporters op te sporen die zich tijdens de wedstrijden schuldig maken aan racistisch gedrag, zoals het maken van oerwoudgeluiden. De overheid en de KNVB verwachten deze week de plannen hiervoor te kunnen presenteren.

Racisme door voetbalsupporters is bepaald niet nieuw, maar het incident bij FC Den Bosch op 17 november vorig jaar, waarbij Excelsior Speler Mendes Moreira racistisch werd beledigd, lijkt de spreekwoordelijke druppel geweest te zijn en vormt reden om een aantal oude, min of meer mislukte initiatieven nieuw leven in te blazen. Zo was er al een app waarmee supporters hun locatie aan de politie konden doorgeven als zij getuige waren van misstanden. Hiervan komt nu een verbeterde versie, waarmee wangedrag anoniem gemeld kan worden.

Liplezers
De partijen overwegen ook de aanschaf van slimme camera’s. Er is technologie voorhanden, waarbij camera’s automatisch gericht worden op bronnen van bepaalde geluiden. Zo kan gereageerd worden op bepaalde scheldwoorden of oerwoudgeluiden. Dit werkt sneller en handiger dan de methode die is toegepast om de schuldigen van FC Den Bosch aan te wijzen. Daarbij werd namelijk gebruik gemaakt van liplezers. Het werkte wel en leidde tot stadionverboden, maar het is ook een omslachtige en dure opsporingsmethode die nauwelijks structureel is in te zetten.

Niet alleen technologie
Er wordt in de plannen niet alleen over technologie gesproken. Men wil ook personen met een stadionverbod effectiever aanpakken. Zo komt er een landelijke meldplicht en gaat de politie controleren hoe de supporters zich buiten het stadion gedragen. Waar de capaciteit vandaan wordt gehaald, lijkt een probleem van latere zorg. Er was natuurlijk al een stadionverbod, maar dat werd slechts in enkele steden toegepast. Na Den Bosch werd besloten om tot een effectievere aanpak te komen. Onderzocht wordt nog of de club uit de Brabantse hoofdstad verwijtbaar is voor het incident met Mendes Moreira die de meest verschrikkelijke scheldwoorden naar het hoofd geslingerd kreeg.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner