Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Explicate

SOBA

Sequrix

MPL

GFT

ARAS

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Kiwa

BHVcertificaat.online

RoSecure

Milestone

CDVI

Genetec

Eizo

VAIBS

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Dahua

NetworxConnect

Securitas

SmartCell

CardAccess

Add Secure

VideoGuard

Dero Security Products

Paxton

Uniview

VVNL

Brivo

CSL

Secusoft

20face

SMC Alarmcentrale

Paraat

Advancis

Lobeco

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Alphatronics

Nimo Dog Security

Unii

Koninklijke Oosterberg

Akuvox

Nimo Drone Security

Centurion

2N

ADI

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

JMB Groep

Multiwacht

Crown Security Services

Boon Edam

Nenova

Eagle Eye Networks

HID

Seagate

IDIS

SmartSD

Hikvision

i-Pro

NIBHV

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Connect Security

Seris

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

ASIS

Alarm Meldnet

OSEC

Bydemes

DZ Technologies

G4S

Top Security

Trigion

VEB

EAL

VBN

HD Security

Hanwha Vision Europe

Overheid laat steken vallen bij veiligheid Chemelot

10 september 2019
Redactie
06:06

Chemelot is een industriegebied naast Sittard en Geleen, waar zich de afgelopen tijd verschillende incidenten hebben voorgedaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert nu dat de bedrijven hard aan de slag zijn gegaan met verbeteringen, maar dat de overheid achterblijft met het nakomen van afspraken.

Chemelot is voortvarend aan de slag gegaan met de aanbevelingen van het rapport ‘Chemie in samenwerking – Veiligheid op het industriecomplex Chemelot’ uit 2018 , maar overheidspartijen blijven daarbij achter. Dit terwijl intensieve samenwerking noodzakelijk is vanwege de vele chemische fabrieken op het complex, de ligging en de omvang van Chemelot, de aanwezigheid van de Campus en de groeiambities van Chemelot, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Praktijk
Chemelot heeft een ambitieuze veiligheidsambitie en -aanpak opgesteld, deze moeten zich echter nog wel bewijzen in de praktijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanpak van verouderde ontwerpen, waarbij installaties die ontworpen zijn in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw gemoderniseerd moeten worden, zowel in techniek als gebruik. De provincie Limburg heeft een start gemaakt met een strategische visie om de veiligheid op en rond Chemelot te bevorderen, maar deze is nog niet uitgewerkt. Dit terwijl de provincie een cruciale rol speelt als behartiger van het publieke belang en Chemelot moet aanspreken op het verhogen van het veiligheidsniveau. Ook zit er nog te weinig voortgang in het maken van een navolgbare en expliciete afweging tussen het uitbreiden van Chemelot en de Campus ten opzichte van veiligheidsrisico’s voor de mensen die daar aanwezig zijn.

Geen sturing op risicobeheersing
De aanbevelingen voor het toezicht op Brzo-bedrijven worden nauwelijks opgevolgd. Overheidspartijen – in bijzonder het ministerie van IenW – laten goede kansen liggen om lessen uit het onderzoek te benutten voor het verbeteren van de veiligheid op en rond multi-user industriecomplexen met een koepelvergunning. Het ministerie van IenW zorgt niet voor een concreet instrumentarium om via vergunningverlening, toezicht en handhaving te sturen op de beheersing van onderlinge risico’s op industriecomplexen waar meerdere chemische bedrijven geclusterd zijn. Het samenwerkingsverband Brzo+ wil de extra aandacht in het toezicht voor risico’s van verouderde ontwerpen van installaties voornamelijk realiseren door aan te haken op initiatieven vanuit het Klimaatakkoord en niet vanuit primaire aandacht voor veiligheid.

Lees hier de gehele notitie over de opvolging aanbevelingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner