Overheid verplicht aanschaf bij ‘vertrouwde’ 5G-leveranciers

Om spionage, beïnvloeding en sabotage van het nieuwe 5G-netwerk vanuit andere landen te voorkomen, mag de Nederlandse overheid telecombedrijven verplichten om vitale netwerkapparatuur bij ‘vertrouwde’ leveranciers aan te schaffen.

De verplichting staat beschreven in een Algemene Maatregel van Bestuur. De maatregel ligt gevoelig, maar is volgens de Taskforce Economische Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noodzakelijk omdat het huidige beeld van de risico’s voor de nationale veiligheid onvoldoende is. Bedrijven die mogelijk beïnvloed worden door vreemde mogendheden, mogen daarom geen apparatuur leveren voor kritische onderdelen van het netwerk. Huawei wordt niet met name genoemd, maar het is algemeen bekend dat die fabrikant als potentieel risico wordt beschouwd, ofschoon vermeende spionage tot op heden niet bewezen kon worden.

Achterdeurtjes
Onderdelen die door ‘westerse bedrijven’ geleverd moeten worden, zouden bij de aanwezigheid van ‘achterdeurtjes’ volledige toegang kunnen verschaffen tot gevoelige locaties of ICT-systemen en zo een nationaal veiligheidsrisico vormen. Nederland volgt met het nieuwe beleid de Europese afspraken die eerder deze week zijn gemaakt. Ook de EU Telecomraad eist dat telecombedrijven in alle lidstaten voor vitale onderdelen van hun 5G-netwerken alleen apparatuur van betrouwbare leveranciers gebruiken. Onbetrouwbaar worden bedrijven genoemd uit landen waar verplicht samengewerkt moet worden met de overheid of van waaruit actief spionage wordt bedreven richting Nederland. Feitelijk blijven zo alleen Nederlandse fabrikanten over, die geen productie in het buitenland hebben.

Gedeeld

Geef een antwoord