Akkoord over bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit

Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg hebben afgesproken om nauwer te gaan samenwerken om de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

police frankrijkVolgens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie is samenwerking nodig om internationaal opererende criminelen effectiever aan te kunnen pakken, omdat criminele groepen de landsgrenzen overschrijden.

De nadruk ligt op de ontmanteling van criminele drugsnetwerken en rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als diefstal, inbraak en oplichting. In het programma van de vier landen staat dat ze intensiever gaan samenwerken om beter zicht te krijgen op criminele samenwerkingsverbanden, dat ze meer gezamenlijke opsporingsactiviteiten zullen ontplooien en dat ze samen zullen optrekken om de opbrengsten van criminele activiteiten af te pakken.

In de grensregio’s werkten deze landen al samen om drugstoerisme te bestrijden. Het nieuwe akkoord gaat verder dan deze zogeheten Hazeldonk samenwerking. De nieuwe afspraken gaan niet alleen over de bestrijding van drugstoerisme, maar ook over de bestrijding van rondtrekkende criminele groepen en metaaldiefstal. Ook beperkt de samenwerking zich niet tot de grensregio’s.

Gedeeld

Geef een reactie