Evenementen moeten helft politiekosten betalen

Organisatoren van grote evenementen moeten de helft van de kosten voor de inzet van politie zelf betalen. Het gaat om wedstrijden in het betaald voetbal, maar wellicht ook om andere evenementen waarbij veel politie nodig is, zoals muziekfestivals.

Dat voorstel heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag voor advies neergelegd bij de Nederlandse gemeenten, de politie en voetbalbond KNVB. In het voorstel komen voor heel het land vaste bedragen over wat de inzet van de politie per persoon en per uur kost. Hierbij kan verschil worden gemaakt tussen de verschillende soorten politie. Als na afloop van het evenement blijkt dat minder politie is ingezet, krijgt de organisator van het evenement een deel van zijn geld terug.

Remkes wil dat betogingen, samenkomsten, vergaderingen, begrafenissen, herdenkingen en door de overheid georganiseerde evenementen niet onder de nieuwe wet vallen.

Het verplicht meebetalen aan de politie-inzet was al aangekondigd in het regeerakkoord dat CDA, VVD en D66 in 2003 sloten. Het CDA ziet wel liever dat er ruimte blijft bestaan om alle kosten door te berekenen, bijvoorbeeld bij in zijn ogen minder maatschappelijk belangrijke evenementen als een houseparty.

Gedeeld

Geef een antwoord