Gestolen telefoons moeten onbruikbaar worden

Gestolen mobiele telefoons zullen volgend jaar door telecomproviders Vodafone, T-Mobile en KPN op afstand onbruikbaar worden gemaakt. De overheid heeft gesprekken gevoerd met de providers en wil hiermee het aantal straatroven terug brengen.

iPhoneAls telefoons na diefstal geblokkeerd worden, moeten het stelen van mobieltjes minder aantrekkelijk worden. Per jaar zijn volgens het ministerie zo’n 7900 mensen slachtoffer van straatroof waarbij de telefoon wordt gestolen.

De providers zouden het IMEI-nummer van een mobiele telefoon kunnen blokkeren. Op dit moment worden telefoons ook op afstand geblokkeerd, maar in dat geval wordt alleen de simkaart onschadelijk gemaakt. Het ministerie riep gebruikers eerder deze week op om beveiligingsapps in te schakelen op smartphones, zoals Find My iPhone voor iOS en Lookout, Prey of Samsung Dive op Android.

Als het IMEI-nummer geblokkeerd is, kan de telefoon ook niet in combinatie met een nieuwe simkaart gebruikt worden. Er zijn echter nog geen harde afspraken over het blokkeren van het IMEI-nummer gemaakt. Het is met wat moeite uiteindelijk wel mogelijk om het IMEI-nummer van een telefoon te wijzigen, zodat deze weer bruikbaar wordt. Cijfers uit België, waar het blokkeren al langer gebeurt, zijn indrukwekkend.

Bron: ad.nl

Gedeeld

Geef een antwoord