Nederland en België samen tegen terrorisme

Nederland en België versterken de samenwerking op het gebied van defensie, terrorismebestrijding en veiligheid. Een van die afspraken is om samen op te trekken in het bewaken van het gezamenlijke luchtruim tegen civiele vliegtuigen waarvan een terroristische dreiging uitgaat.

F-16 cockpitDat is de uitkomst van het zogenaamde Thalassaoverleg tussen de regeringen van Nederland en België. In de overeenkomst is afgesproken dat Nederland en België deze bewaking om beurten op zich nemen. Het gaat over het onderscheppen van burgervliegtuigen die mogelijk door terroristen zijn gekaapt. Onderschepping van militaire vliegtuigen is al in NAVO-verband geregeld.

Een ander terrein waarop Nederland en België meer gaan samenwerken is dat van de natuurbrandbestrijding. Afgesproken is dat Nederlandse blushelikopters van Defensie ingezet kunnen worden in het geval van grote natuurbranden in België.

Naast minister-president Rutte en eerste minister Michel namen in totaal 22 Nederlandse en Belgische bewindspersonen deel aan het regeringsoverleg. Het is de derde keer dat de beide regeringen elkaar in deze vorm gesproken hebben. Het Thalassaoverleg dankt zijn naam aan het schip waar het overleg in 2003 voor het eerst plaatsvond.

Gedeeld

Geef een antwoord