Vijfde bajesboot op komst

Het ministerie van Justitie gaat een vijfde detentieboot huren. Dat liet een woordvoerder woensdag weten. De boot moet 1 december 2005 operationeel zijn. Waar de boot komt te liggen is nog onduidelijk. Na de vijfde boot wil justitie voorlopig geen nieuwe drijvende gevangenissen meer.


In Rotterdam liggen aan de Merwehaven al sinds september twee bajesboten. In februari maakte het ministerie bekend nog twee detentieboten te laten bouwen. De twee nog te bouwen boten moeten multifunctioneel inzetbaar zijn en zullen in januari en maart 2006 in gebruik worden genomen. Het is nog onbekend waar ze precies komen te liggen.

De schepen in Rotterdam zijn in gebruik als huis van bewaring voor illegalen die uitgezet zullen worden en bieden plaats aan 760 mensen. De vijfde detentieboot zal dezelfde functie gaan vervullen en krijgt 488 plaatsen. Door gebruik te maken van de bajesboten is in de reguliere gevangenissen meer ruimte voor gedetineerden. De boten zijn door justitie gehuurd en blijven vijf jaar aan de Rotterdamse kade liggen. De nieuw te bouwen boten worden eigendom van justitie en zijn dus langer inzetbaar.

Praat mee over dit onderwerp

Gedeeld

Geef een antwoord