Overvallers Brink’s stalen alleen wisselgeld

Bij de overval op een gelddepot van Brink’s in Best is alleen wisselgeld gestolen. Om hoeveel geld het precies gaat, wil het waardetransportbedrijf niet zeggen, maar het zou om een ‘minimaal’ bedrag gaan.

Geldwagen BrinksUit het feit dat slechts een minimaal bedrag is buitgemaakt, leidt het bedrijf af dat de daders geen kennis hadden van de indeling van de opslagruimte.

De overvallers kwamen op het terrein van Brink’s door een gat in het hek te knippen. Vervolgens bliezen ze met explosieven een zijdeur van het gelddepot op. Het lijkt er op dat medewerkers de overvallers niet hebben gezien. De politie zette een arrestatieteam in, maar de overvallers vluchtten voordat ze konden worden gepakt. Eén van de explosieven die achterbleef bij Brink’s moest donderdagochtend onschadelijk worden gemaakt voordat de recherche in het pand aan de slag kon.

Volgens Omroep Brabant was de beveiliging niet op orde. Beveiligingsexperts en criminologen zouden dit gezegd hebben. Ze leiden dit af uit het feit dat Brink’s op zoek is naar een nieuwe hoofd beveiliging. Een van de taken die het nieuwe ‘Head of Security‘ op zijn bordje krijgt is onderzoek doen naar extern veroorzaakte verliezen, aldus de krant. Volgens hun is het schrikbarend dat overvallers door een hek open te knippen het terrein op konden. “Als je alleen maar een hek aan de buitenkant hebt, dan is dat niet goed. Dat moet veel beter”, zegt een beveiligingsexpert die anoniem wil blijven en uit de wereld komt van het beveiligen van waardetransportbedrijven volgens de krant.

Brink’s wil spoedoverleg over geweld

Omroep Brabant weet verder te vertellen dat experts en criminologen zeggen dat er een norm moet komen voor het beveiligen van dit soort bedrijven. Ook stellen ze dat waardetransportbedrijven onderling te weinig overleggen over hun beveiliging. Brink’s vroeg gisteren in een verklaring om aandacht van andere waardetransporteurs, de overheid en de banken. Het bedrijf dringt aan op extra maatregelen om brute overvallen beter te kunnen voorkomen.

Justitie denkt dat de bende die de gewelddadige overval op het depot van geldtransportbedrijf Brink’s op zijn geweten heeft, een Belgische bende is met Noord-Afrikaanse invloeden. De overval toont overeenkomsten met een overval op een filiaal van Brink’s in Amsterdam in juni 2011, waarschijnlijk is dezelfde groep ook verantwoordelijk voor deze overval. Dat lieten onder meer bronnen binnen justitie weten, aldus het AD. De bende is vermoedelijk in België gestationeerd, maar slaat ook toe in andere landen. Het gaat onder andere om doelwitten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. De bende werkt ogenschijnlijk volgens het hit-and-runprincipe: toeslaan en snel wegwezen.

Gedeeld

Geef een reactie