Passagiers in toekomst volledig door sensoren gecontroleerd

De paspoortcontrole op Schiphol gaat verdwijnen. Dat zegt Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee, vandaag in een interview met De Telegraaf. Reizigers zullen in de nabije toekomst op afstand worden gecontroleerd, zonder dat zij hun paspoort tevoorschijn hoeven te halen.

De commandant weet nog niet wanneer het zo ver is. Dat hangt volgens hem af van de ontwikkelingen van de technologie. Maar de wil is er bij Schiphol, de marechaussee en het ministerie. De toekomstige controle van passagiers zal vooral gebeuren met behulp van geavanceerde sensoren, die niet alleen de identiteit, maar ook het gedrag van reizigers controleren. Het is op veel luchthavens al enige tijd mogelijk om door machines gecontroleerd te worden, maar dat werkt nu nog vrij langzaam. Met de technologie die Leijtens voor ogen heeft, merken passagiers niets meer van de controle, tenzij er reden is voor nader onderzoek.

Automatisering is volgens Luijtens hard nodig omdat de Kmar structureel te maken heeft met ondercapaciteit. Dat komt vooral door de terreurdreiging en de toenemende vluchtelingenproblematiek. Dankzij vijfhonderd nieuwe medewerkers kan de dienst het werk nu nog aan, maar Luijtens voorziet alweer nieuwe knelpunten. “Er is structureel behoefte aan bewaking en beveiliging van personen en objecten en daar spelen wij een rol in.” Wat de commandant niet wil is het assisteren met gewoon politiewerk. Daarvoor acht hij zijn mensen te hoog gekwalificeerd. “Ze hebben een militaire achtergrond en opleiding en specifieke kwaliteiten die we beter en op meer manieren kunnen gebruiken.” Luijtens wil de marechaussee vooral slimmer inzetten, dus op basis van intelligence. Dus niet zomaar een grenscontrole opwerpen langs de A12, maar internationaal onderzoek doen naar mensensmokkelaars en dan met mobiele teams ingrijpen.

Het volledige interview is hier te lezen.

Deel dit artikel via: