Personeel gaat gewoon naar werk met coronaklachten

Het advies van de overheid om bij milde verkoudheidsklachten thuis te blijven, wordt massaal in de wind geslagen. Dat concludeert EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Drie op de tien werknemers laat zich bij klachten niet testen en gaat gewoon naar de zaak.

Vaak voelen werknemers zich verplicht en denken ze niet gemist te kunnen worden. Een andere oorzaak is dat 43 procent van de werkgevers hun medewerkers niet verbieden om bij klachten naar de zaak te komen. Dat gebeurt dus ook niet als huisgenoten klachten hebben of wanneer de werknemer terugkeert uit een risicogebied. Mede hierdoor neemt volgens het RIVM het aantal besmettingen op de werkvloer snel toe.

Schuldig
Veel werknemers geven aan dat van hen verwacht wordt dat zij naar het werk komen, ook als zij klachten hebben. Op het werk constateren zij vervolgens dat lang niet iedereen zich aan de richtlijnen houdt, zoals het houden van 1,5 meter afstand. 45 procent van de werknemers voelt zich schuldig als het bij milde klachten thuis blijft. Meestal wordt gedacht dat het wel geen corona zal zijn. Door de publiciteit rond overbelaste GGD’s stappen mensen ook niet meer zo snel naar de teststraat.
Van de 500 onderzochte werkgevers controleert maar een derde of medewerkers klachten hebben. Soms omdat daar geen hulpmiddelen voor zijn, maar ook omdat men gewoon liever niet heeft dat medewerkers thuis blijven. 71 procent verwacht ernstige economische gevolgen als medewerkers met lichte verkoudheidsklachten thuis blijven. Dan laten zij medewerkers liever door een commercieel bedrijf testen. Dat kost 100 tot 150 euro per keer, maar dat is goedkoper dan vervangend personeel.

Gedeeld

Geef een reactie