Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

IDIS

BHVcertificaat.online

Bydemes

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

2N

CDVI

Gold-IP

HD Security

Service Centrale Nederland

Boon Edam

CSL

Unii

Advancis

Kiwa

Nimo Drone Security

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

ARAS

VEB

Uniview

Masset Solutions

Sequrix

Milestone

VideoGuard

Alphatronics

Bosch Security Systems

ASIS

DZ Technologies

GFT

Akuvox

JMB Groep

VVNL

Hikvision

ADI

Seagate

Securitas

Nimo Dog Security

RoSecure

Eizo

Dahua

Top Security

Oribi ID Solutions

Paxton

Trigion

MPL

Crown Security Services

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Lobeco

De Beveiligingsjurist

VBN

Hanwha Vision Europe

CardAccess

Dero Security Products

Seris

NetworxConnect

Brivo

Add Secure

Centurion

Optex

Avigilon Alta

Explicate

Secusoft

EAL

Koninklijke Oosterberg

SmartSD

20face

HID

PG Security Systems

Nenova

NIBHV

SmartCell

Paraat

ASSA ABLOY

i-Pro

SOBA

Ajax Systems

G4S

Politie beëindigt handel in 12 miljard wachtwoorden

17 januari 2020
Redactie
10:25

Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost-Nederland en buitenlandse opsporingsdiensten een 22-jarige man aangehouden op verdenking van het online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden.

De 22-jarige man uit Arnhem beheerde de website ‘weleakinfo.com’. Daarop werden zo’n 12 miljard inloggegevens te koop aangeboden. De verdachte kon worden opgespoord dankzij een samenwerking tussen de Nederlandse politie en de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI en het Bundeskriminalamt. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is aangehouden.

Facilitator
De Nederlandse politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie in de Eenheid Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is de 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en werden wee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website weleakinfo.com te verlenen. De verdachte wordt in verband gebracht met het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en zou een faciliterende rol spelen als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

Grensoverschrijdend
De website weleakinfo.com is door de FBI uit de lucht gehaald. Het onderzoek is nog niet voltooid. Om die reden wil de politie geen specifieke onderzoeksinformatie delen. De politie waarschuwt dat cybercriminelen vaak grensoverschrijdend opereren en regelmatig van server wisselen. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.
In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden. Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol en Interpol.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner