Politie beëindigt handel in 12 miljard wachtwoorden

Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost-Nederland en buitenlandse opsporingsdiensten een 22-jarige man aangehouden op verdenking van het online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden.

De 22-jarige man uit Arnhem beheerde de website ‘weleakinfo.com’. Daarop werden zo’n 12 miljard inloggegevens te koop aangeboden. De verdachte kon worden opgespoord dankzij een samenwerking tussen de Nederlandse politie en de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI en het Bundeskriminalamt. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is aangehouden.

Facilitator
De Nederlandse politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie in de Eenheid Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is de 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en werden wee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website weleakinfo.com te verlenen. De verdachte wordt in verband gebracht met het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en zou een faciliterende rol spelen als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

Grensoverschrijdend
De website weleakinfo.com is door de FBI uit de lucht gehaald. Het onderzoek is nog niet voltooid. Om die reden wil de politie geen specifieke onderzoeksinformatie delen. De politie waarschuwt dat cybercriminelen vaak grensoverschrijdend opereren en regelmatig van server wisselen. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.
In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden. Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol en Interpol.

Gedeeld

Geef een reactie