Politie bezorgd om realistisch ogende speelgoedwapens

De politie begint vandaag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van realistisch ogende speelgoedwapens in de openbare ruimte. Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en bijvoorbeeld in de horeca en winkelcentra bovendien verboden.
De politie zegt de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd te worden met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens. Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren dit er al 140.

Gevaarlijk op straat
Dit soort incidenten zijn gevaarlijk, waarschuwt de politie. Want omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.

In beslag nemen
Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.
De politie adviseert ouders ervoor te zorgen dat kinderen niet op straat rondlopen met op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapens. Laat kinderen liefst alleen binnenshuis met dit soort speelgoed spelen. En hebt u zulk speelgoed gekocht? Let dan op dat de winkelier het speelgoedwapen voor u verpakt en het u in papier of in een dichte zak meegeeft.

Welke speelgoedwapens mogen wel?
Ouders dienen ook op te letten of zij een speelgoedwapen kopen dat is toegestaan. In winkels, op de markt of op de kermis mogen alleen goedgekeurde speelgoedwapens worden  gekocht of gewonnen. Dit speelgoed is te herkennen aan de CE-markering en aan de verpakking waaruit moet blijken dat het speelgoed is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Staat dit niet op de verpakking of op het speelgoedwapen? Dan mag de politie het speelgoedwapen in beslag nemen. De politie werkt bij controles samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Speelgoedrichtlijn
De toename van het aantal incidenten met speelgoedwapens heeft te maken met veranderde regels. In 2014 is de Regeling wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn.  Als gevolg daarvan zijn alleen speelgoedwapens toegestaan met een CE-markering en die bedoeld zijn om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt.

Gedeeld

Geef een reactie