Politie bezorgd over nieuwe motorclubs

Nu bekende motorclubs als Hells Angels en Satudarah in Nederland verboden zijn, blijken voormalige leden zich opnieuw te groeperen in vergelijkbare organisaties. Volgens de NOS is de politie bang dat zij op die manier in het gat springen, dat door het verbod van de bekende clubs is ontstaan.

Maandag deed de rechtbank Midden-Nederland in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp – De Bunker – uitspraak in de civiele procedure van het Openbaar Ministerie (OM) tegen motorclub Caloh Wagoh Main Triad. Het OM wil de club verbieden en ontbinden omdat deze in strijd zou handelen met de openbare orde. Daarmee wordt betrokkenheid bedoeld bij geweld en zelfs liquidaties. De rechtbank moest beoordelen of dit inderdaad zo is en kwam tot dezelfde conclusie als het OM. Of een verbod zin heeft, is echter de vraag. Sneller dan de bekende motorclubs verdwijnen, worden er weer nieuwe opgericht, met vergelijkende namen en logo’s. Zo zijn voormalige leden van Satudarah de club Darahbaru gestart en rijden vroegere Hells Angels nu rond als Hardliners.

Vergelijkbare organisaties
De nieuwe clubs groeien snel en er ontstaan vergelijkbare organisaties met mensen die niet op motoren rondrijden. Ze hebben dezelfde structuur en regels als de verboden clubs, zoals een strak geleide organisatie met zwijgplicht en een gewelddadige cultuur. Volgens Pim Miltenburg, bij de politie verantwoordelijk voor de aanpak van outlaw motorcycle gangs, werven de clubs leden op sociale media en kunnen ze daardoor explosief groeien. “Voor jongeren kan het aantrekkelijk lijken om aan te haken, maar gewild of ongewild belanden ze in een circuit waarin ze snel afglijden”, waarschuwt hij tegenover de NOS. Door de versnippering van de clubs is er weinig zicht op wat er gebeurt. Toch blijft de politie wel voorstander van de verboden, omdat er nu niet meer zulke grote, onaantastbare groepen zijn als in het verleden. Ook is er minder overlast en intimidatie. Wel wil de politie alles op alles zetten om te voorkomen dat de nieuwe clubs weer een machtsfactor gaan vormen. De Eerste Kamer behandelt binnenkort een wet die criminele clubs kan verbieden. Het gaat dan niet meer alleen om motorclubs.

Gedeeld

Geef een antwoord