Politie Den Haag start nieuwe wapeninleveractie

Bij politiebureaus in de regio Den Haag zijn gele afvalcontainers geplaatst, waarin mensen hun slag- en steekwapens kunnen gooien zonder dat ze vervolgd worden wegens verboden wapenbezit. De actie loopt tot en met zaterdag en is vooral bedoeld om het aantal dodelijke steekpartijen terug te dringen.

Volgens projectleider Jasper van der Duin zijn er dagelijks geweldsincidenten in de stad. Soms lopen die fataal af, zoals begin deze maand, toen een 17-jarige jongen om het leven kwam. Dat geeft volgens Van der Duin de noodzaak van de actie aan. Hij benadrukt dat het succes van de actie niet afhangt van het aantal wapens dat mensen inleveren. Hij hoopt ook dat jongeren onderling gaan praten over het wapenprobleem en dat ouders erover praten met hun kinderen. De influencer Nesim el Ahmadi heeft een video gemaakt waarin hij jongeren onder meer vertelt waarom het niet normaal is om een wapen op zak te hebben.

Vuurwapens
Via social media, posters op scholen en stoepborden vraagt de politie aandacht voor de inleveractie om zo jongeren te bewegen hun wapens in te leveren. Uiteraard kunnen naast jongeren ook andere burgers hun wapens inleveren.
Het is niet de bedoeling dat vuurwapens in de kliko worden gegooid. Wie een vuurwapen in huis heeft en er vanaf wil, kan het door de politie laten ophalen. Het maken van een afspraak kan via 0900 – 8844. Een politiefunctionaris in burgerkleding komt het wapen dan in een onopvallende auto thuis ophalen. Als het wapen niet is gebruikt, zijn er geen juridische consequenties. Eerder waren er wapeninleveracties in onder meer de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en IJsselland. In Rotterdam werden in twee weken tijd ruim 250 wapens ingeleverd, waaronder vuurwapens.

Gedeeld

Geef een antwoord