Politie en OM rekenen op meer moordaanslagen

Het is voorstelbaar dat er meer aanslagen gaan plaatsvinden, zoals op advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Dat vertelden de Amsterdamse politiechef Frank Paauw en hoofdofficier van justitie in Amsterdam, René de Beukelaer tijdens EenVandaag. De overheid is niet in staat potentiële slachtoffers voldoende te beveiligen.

Wie het opneemt tegen de zogenoemde mocromaffia en andere drugsbendes is zijn leven niet meer zeker. Dat is gebleken uit de liquidaties van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Ook voor het leven van officieren van justitie en rechters wordt gevreesd. Volgens Paauw en De Beukelaer is dat de prijs die we betalen voor de forse aanpak van de georganiseerde misdaad. De twee wilden niet ingaan op de vraag waarom de misdaadjournalist niet beter beschermd werd, terwijl dankzij een tip bekend was geworden dat hij door criminelen ‘gespot’ werd. De reden is dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat nu onderzoekt.

Op de rand van wat mogelijk is
Nu de overheid bezig is met een inhaalslag tegen de cocaïnemaffia lijkt de strijd te escaleren en gaan de criminelen over tot steeds meedogenlozere wraakacties en moordaanslagen. Het OM probeert volgens De Beukelaer mensen zo goed mogelijk te beveiligen, maar kan geen honderd procent garantie bieden. Daarvoor ontbreekt de benodigde capaciteit. Hij houdt er daarom rekening mee dat er een aanslag kan plaatsvinden op bijvoorbeeld een rechter, rechercheur of officier. Geprobeerd wordt dat te voorkomen, maar de realiteit is dat het OM op de rand zit van wat mogelijk is. Paauw is portefeuillehouder Bewaken en Beveiligen, een stelsel dat volgens hem fors vergroot en verstevigd moet worden. Zeker als er in de toekomst meer ‘Marengo-processen’ komen.

Het piept en het kraakt
De werkwijze van de georganiseerde misdaad maakt beveiligen een stuk moeilijker en ingewikkelder, vertelde De Beukelaer. Beveiligen kan volgens Paauw nog wel, maar het ‘piept en het kraakt’. En het zal erger worden als justitie begint aan de zaken die via het afluisteren van beveiligde telefoons aan het licht zijn gekomen. Daar komt bij dat bedreigde personen wel moeten instemmen met zware persoonsbeveiliging. Peter R. de Vries wilde het niet, omdat hij geen angst wilde tonen, maar ook omdat hij niet wilde dat de overheid te weten kwam waar hij zoal naar toe gaat. Hij zou dan geen bronnen meer kunnen bezoeken. Premier Rutte wilde ook nooit persoonsbeveiliging, maar krijgt die nu wel, nu ook in zijn omgeving spotters zijn gesignaleerd.

Gedeeld

Geef een antwoord