Beveiliging nieuws

Onze partners

Boon Edam

CSL

Bydemes

Milestone

20face

MPL

Gold-IP

Eizo

Lobeco

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Advancis

Seagate

HID

Nimo Dog Security

Explicate

CDVI

Centurion

JMB Groep

Nenova

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

GFT

Secusoft

Akuvox

VAIBS

Top Security

VVNL

BHVcertificaat.online

SmartSD

Securitas

ARAS

ASSA ABLOY

Optex

EAL

Seris

Alarm Meldnet

Paxton

SOBA

Masset Solutions

VideoGuard

NetworxConnect

Trigion

Hanwha Vision Europe

SmartCell

2N

Dahua

Alphatronics

Service Centrale Nederland

Genetec

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

NIBHV

ASIS

Hikvision

Multiwacht

Crown Security Services

G4S

Paraat

OSEC

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

VBN

HD Security

i-Pro

Brivo

Oribi ID Solutions

Uniview

Kiwa

Dero Security Products

DZ Technologies

Nimo Drone Security

RoSecure

VEB

CardAccess

ADI

Add Secure

IDIS

Unii

Politie en OM rekenen op meer moordaanslagen

16 oktober 2021
Redactie
11:07

Het is voorstelbaar dat er meer aanslagen gaan plaatsvinden, zoals op advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Dat vertelden de Amsterdamse politiechef Frank Paauw en hoofdofficier van justitie in Amsterdam, René de Beukelaer tijdens EenVandaag. De overheid is niet in staat potentiële slachtoffers voldoende te beveiligen.

Wie het opneemt tegen de zogenoemde mocromaffia en andere drugsbendes is zijn leven niet meer zeker. Dat is gebleken uit de liquidaties van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Ook voor het leven van officieren van justitie en rechters wordt gevreesd. Volgens Paauw en De Beukelaer is dat de prijs die we betalen voor de forse aanpak van de georganiseerde misdaad. De twee wilden niet ingaan op de vraag waarom de misdaadjournalist niet beter beschermd werd, terwijl dankzij een tip bekend was geworden dat hij door criminelen ‘gespot’ werd. De reden is dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat nu onderzoekt.

Op de rand van wat mogelijk is
Nu de overheid bezig is met een inhaalslag tegen de cocaïnemaffia lijkt de strijd te escaleren en gaan de criminelen over tot steeds meedogenlozere wraakacties en moordaanslagen. Het OM probeert volgens De Beukelaer mensen zo goed mogelijk te beveiligen, maar kan geen honderd procent garantie bieden. Daarvoor ontbreekt de benodigde capaciteit. Hij houdt er daarom rekening mee dat er een aanslag kan plaatsvinden op bijvoorbeeld een rechter, rechercheur of officier. Geprobeerd wordt dat te voorkomen, maar de realiteit is dat het OM op de rand zit van wat mogelijk is. Paauw is portefeuillehouder Bewaken en Beveiligen, een stelsel dat volgens hem fors vergroot en verstevigd moet worden. Zeker als er in de toekomst meer ‘Marengo-processen’ komen.

Het piept en het kraakt
De werkwijze van de georganiseerde misdaad maakt beveiligen een stuk moeilijker en ingewikkelder, vertelde De Beukelaer. Beveiligen kan volgens Paauw nog wel, maar het ‘piept en het kraakt’. En het zal erger worden als justitie begint aan de zaken die via het afluisteren van beveiligde telefoons aan het licht zijn gekomen. Daar komt bij dat bedreigde personen wel moeten instemmen met zware persoonsbeveiliging. Peter R. de Vries wilde het niet, omdat hij geen angst wilde tonen, maar ook omdat hij niet wilde dat de overheid te weten kwam waar hij zoal naar toe gaat. Hij zou dan geen bronnen meer kunnen bezoeken. Premier Rutte wilde ook nooit persoonsbeveiliging, maar krijgt die nu wel, nu ook in zijn omgeving spotters zijn gesignaleerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner