Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

Masset Solutions

NetworxConnect

Explicate

Dahua

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Top Security

Paxton

SOBA

i-Pro

DZ Technologies

Trigion

Milestone

Multiwacht

Brivo

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Seagate

Hikvision

CDVI

HD Security

Lobeco

IDIS

Bosch Security Systems

Bydemes

ASIS

ARAS

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Gold-IP

Sequrix

VAIBS

Regio Control Veldt

Optex

CSL

SMC Alarmcentrale

EAL

Ajax Systems

2N

Genetec

OSEC

RoSecure

ADI

Securitas

Paraat

Connect Security

SmartCell

Service Centrale Nederland

Kiwa

Centurion

MPL

Add Secure

ASSA ABLOY

Boon Edam

Seris

Koninklijke Oosterberg

Advancis

VVNL

HID

G4S

Eizo

Crown Security Services

Secusoft

SmartSD

NIBHV

Nenova

GFT

Alarm Meldnet

20face

Uniview

VEB

Avigilon Alta

VideoGuard

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Akuvox

CardAccess

Alphatronics

Unii

Politie: Europa wordt overspoeld met cocaïne

22 januari 2019
Redactie
12:27

Het afgelopen jaar hebben opsporingsdiensten in Nederlandse en Belgische havens 74.000 kilo cocaïne onderschept. In 2017 was dat nog 55.000 kilo. Volgens de politie wordt Europa momenteel overspoeld met cocaïne. Deze komt vooral uit Colombia. Nederland is bij de smokkelaars populair als doorvoerhaven naar Europa.

De politie schat dat 90 procent van de cocaïne die Nederland en België binnenkomt, bedoeld is voor andere landen. Dat maakt het probleem echter niet minder ernstig. De handel gaat gepaard met extreem geweld en afpersing en omkoping van douaniers en havenarbeiders. Er wordt ook enorm veel geld verdiend met de smokkel, wat weer leidt tot witwaspraktijken, ondermijning en criminele invloed op bonafide bedrijven. Verder bedrijven de bendes een steeds actievere marketing voor hun giftige producten. De politie ziet jongeren geronseld worden om cocaïne aan hun klas- en buurtgenoten te verkopen.

Internationale samenwerking
Nederland kan de cocaïnehandel niet alleen bestrijden. Daarom wordt nauwer samengewerkt met buitenlandse opsporingsdiensten. Ook worden Nederlandse agenten gestationeerd in Colombia, waar de meeste cocaïne vandaan komt. In 2015 werd in dat land al 900 ton geproduceerd. Een jaar later was dat 1300 ton en waarschijnlijk is het de laatste jaren nog veel meer. De handelswaar gaat via landen als Costa Rica, Panama, Ecuador, Brazilië, Suriname en de Dominicaanse Republiek naar Europa en de Verenigde Staten. Nederlanders beheersten vroeger al de logistiek op zee; ook nu spelen zij een belangrijke rol in de wereldwijde distributie van harddrugs. Daarbij wordt ook steeds grootschaliger geopereerd. Recent werd in Suriname een partij van 2300 kilo onderschept. Degene die verantwoordelijk was voor het transport, werd een week later geliquideerd. De meeste drugs komen via zeecontainers binnen, verstopt tussen andere producten. Maar er zijn ook bendes die eigen schepen en zelfs duikboten gebruiken. Door de strengere controles in Antwerpen en Rotterdam wordt steeds vaker uitgeweken naar kleine havens, zoals Zeebrugge en Vlissingen, om de drugs aan land te brengen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner