Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Kiwa

Crown Security Services

Genetec

Top Security

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

PG Security Systems

G4S

Connect Security

CDVI

Lobeco

Optex

Boon Edam

DZ Technologies

GFT

20face

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Hikvision

VAIBS

Seris

Milestone

IDIS

MPL

Akuvox

Trigion

Nimo Drone Security

JMB Groep

Regio Control Veldt

i-Pro

Service Centrale Nederland

Sequrix

Centurion

CSL

RoSecure

VBN

VEB

Brivo

CardAccess

SmartSD

ADI

Nenova

Bydemes

Paraat

Nimo Dog Security

Seagate

NetworxConnect

Secusoft

HID

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Explicate

Uniview

OSEC

Multiwacht

SOBA

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

ARAS

EAL

Avigilon Alta

Paxton

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Dahua

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Eizo

2N

VVNL

Ajax Systems

HD Security

Add Secure

Advancis

VideoGuard

NIBHV

ASIS

Unii

Securitas

Politie gaat beveiligers Geert Wilders extra screenen

25 februari 2017
Redactie
09:34

De politie gaat op korte termijn een extra check doen bij medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Het gaat hier om agenten die direct of indirect betrokken zijn bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders.

De politie zegt zorgvuldigheid boven alles te stellen en er zeker van te willen zijn dat zij geen enkel feit of omstandigheid over het hoofd ziet. Indien daartoe aanleiding bestaat, volgt alsnog een uitvoerige aanvullende screening.
De aanleiding voor het initiatief is de ophef die is ontstaan naar aanleiding van de aanhouding van Faris K. Deze op 20 februari aangehouden politieman wordt ervan verdacht dat hij in de privésfeer werk gerelateerde informatie heeft gedeeld. Daarnaast verdenkt het OM hem van witwassen en betrokkenheid bij een criminele Marokkaanse organisatie. De rechter-commissaris stelde de politiemedewerker in afwachting van zijn proces op 23 februari op vrije voeten, maar het onderzoek loopt nog.

Andere zaak
Daarnaast trok een andere zaak de aandacht. Eind 2015 zijn twee andere DBB-medewerkers aangehouden. Eveneens op verdenking van witwassen. Het ging om twee broers. Zij zijn nog steeds verdachte in hun strafzaak. Het onderzoek naar hen is bijna afgerond. Alle drie de DBB-medewerkers zijn voor hun indiensttreding volgens de geldende regels gescreend.

Rust en stabiliteit
In gezelschap van Jannine van den Berg, de politiechef van de Landelijke Eenheid waartoe de DBB behoort, voerde korpschef Erik Akerboom vrijdag 24 februari een gesprek met een aantal DBB-medewerkers. Hij zei alle begrip te hebben voor de impact die deze situatie heeft op Geert Wilders. Ook zei hij te constateren dat het nieuws iedereen bij de DBB enorm raakt. Het zijn volgens hem gedreven politiemensen die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van onder meer volksvertegenwoordigers.

Screening
Alle politiemedewerkers ondergaan voordat zij in dienst treden een zorgvuldige screening. Afhankelijk van de zwaarte van de uit te oefenen functie wordt dit onderzoek uitgevoerd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) of door een Afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van het korps.
Elke eenheid heeft een afdeling VIK, dat elk signaal van mogelijk plichtsverzuim of integriteitsschendingen zorgvuldig onderzoekt. Bij de politie met 65.000 werknemers zijn er ruim duizend onderzoeken per jaar. Het aantal ontslagen en voorwaardelijke ontslagen dat hieruit voortvloeit, bedraagt jaarlijks ongeveer honderd. Dit kan vele oorzaken hebben.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner