Politie Den Haag blij met autistische onderzoekers

Mensen met een bepaalde autistische stoornis, blijken soms erg getalenteerd om onderzoek te doen op basis van opgeslagen camerabeelden. De politie van Den Haag heeft er nu vier in dienst en is er erg tevreden over. “Zij zien details die onze rechercheurs over het hoofd zien.”

Het idee is afkomstig van Jory de Groot van de Haagse politie. In haar vrije tijd begeleidt zij autistische mensen op reizen. Tijdens een zo’n reis vertelde een van de reizigers haar over de inzet van mensen met autisme voor cameratoezicht, vanwege hun bijzondere talent om zich lang te kunnen concentreren en hun oog voor details. Dat idee hield zij in het achterhoofd omdat de politie daar misschien ook wel iets mee zou kunnen. “Die kans deed zich vier maanden later voor toen wij geconfronteerd werden met een aantal opsporingsonderzoeken waarin 1700 uur aan camerabeelden opnieuw bekeken moesten worden op zoek naar bekende verdachten. Voor een rechercheur is er het risico dat hij zich niet op die beelden kan concentreren, zijn aandacht verliest en dan net dat ene detail mist waarmee hij de zaak tot een oplossing had kunnen brengen. Toen dacht ik, laten we hier mensen met autisme voor inzetten. Laten wij onderzoeken of die geschikt zijn om dit werk van rechercheurs over te nemen. Toen zijn wij samen met AutiTalent en met subsidie van de stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Politie dit project gestart.”

Talenten
AutiTalent kreeg van de politie opdracht om geschikte kandidaten te werven en te selecteren. Directeur Henk Stienstra: “Wij zoeken en vinden al tien jaar werk dat betaald en passend is voor mensen met autisme en dat aansluit bij hun talenten. Het unieke van dit project is dat we nu ook een bijdrage leveren aan het primaire proces van de politie. En het mooie is dat er al op heel korte termijn mooie en bruikbare resultaten zijn bereikt.”
Een van de kandidaten verklaart goed te zijn in dit werk omdat zij op een andere, heel gedetailleerde manier naar de beelden kijkt. “Hierdoor zie ik andere dingen of dingen sneller dan andere mensen. Ook kan ik langer mijn aandacht vasthouden, want heel belangrijk is bij dit werk. Bij de politie word ik als een normale collega behandeld en dat maakt dat ik mij ook heel erg betrokken voel bij het politiewerk.”
“De medewerkers met autisme zijn al bij verschillende onderzoeken ingezet en hebben bewijzen gevonden die door de politie eerder over het hoofd waren gezien”, aldus De Groot.

Gedeeld

Geef een reactie