Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Sequrix

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

Optex

Paraat

ASIS

Connect Security

Multiwacht

Bosch Security Systems

Masset Solutions

VBN

ASSA ABLOY

Dahua

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

JMB Groep

Regio Control Veldt

MPL

20face

HD Security

SMC Alarmcentrale

SOBA

Eizo

Advancis

Bydemes

ADI

2N

Uniview

Seagate

Avigilon Alta

Unii

OSEC

VideoGuard

VAIBS

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

HID

EAL

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

SmartCell

Genetec

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Trigion

PG Security Systems

Gold-IP

CSL

VVNL

Akuvox

Brivo

VEB

Eagle Eye Networks

i-Pro

Paxton

Seris

Alphatronics

Explicate

CardAccess

ARAS

Top Security

Centurion

Secusoft

Alarm Meldnet

NIBHV

CDVI

G4S

Add Secure

IDIS

SmartSD

Nenova

Lobeco

Boon Edam

Crown Security Services

Hikvision

Securitas

GFT

Milestone

Ajax Systems

RoSecure

Politie krijgt 25 procent meer klachten over racisme

29 november 2020
Redactie
09:32

De politie ontvangt een toenemend aantal klachten over racisme, maar doet daar vrijwel niets mee. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Dit jaar zijn tot oktober alweer 168 klachten ingediend. Dat zijn er 33 meer dan in heel 2019.

De politie zegt dat de stijging van het aantal klachten komt door de toenemende aandacht voor racisme, sinds in de Verenigde Staten een zwarte man door blanke politieagenten werd gedood. Er wordt dan ook weinig mee gedaan. In de jaren van 2016 tot en met 2019 zijn maar zeventig zaken in behandeling genomen, waarna er uiteindelijk slechts twee gegrond werden verklaard. Ook het doen van aangifte blijkt weinig zinvol. Alle 54 aangiftes van de afgelopen jaren werden door het OM geseponeerd. RTL Nieuws sprak onder andere een getinte man die een nogal dure auto heeft. Die had een klacht ingediend omdat hij keer op keer gecontroleerd wordt, zonder dat daarbij ooit iets strafbaars is geconstateerd. Zijn klacht leidde echter nergens toe.

Weinig zin
Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak de politie zich schuldig maakt aan racisme. Omdat het indienen van een klacht zo weinig zin lijkt te hebben, wordt er vanuit gegaan dat slachtoffers dat meestal maar achterwege laten. Aan de andere kant zou het afwijzen van de meeste klachten en aangiftes ook kunnen betekenen dat de politie helemaal niet discrimineert. Volgens onderzoeker Lida van den Broek van de klachtencommissie Noord-Nederland is er bij de politie en de klachtencommissies te weinig kennis over racisme en discriminatie. Ook wordt vaak meer geloof gehecht aan de visie van de aangeklaagde agent dan aan de klager. Volgens Jaïr Schalkwijk van burgerrechtenorganisatie Controle Alt Delete gaat het klagers niet altijd om zichzelf, maar willen zij door de kwestie aan de orde te stellen bijdragen aan het bestrijden van racisme binnen de politie. De politie zegt over een goede klachtenprocedure te beschikken en dat agenten middels opleidingen en trainingen bewust worden gemaakt van de nadelen van discriminatie en etnisch profileren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner