Politie krijgt sneller toegang tot buitenlandse politiedata

Opsporingsautoriteiten van EU-lidstaten mogen voortaan digitaal bewijsmateriaal over strafbare feiten rechtstreeks opvragen bij politiediensten in andere landen. Tussenkomst van het Openbaar Ministerie in het betreffende land is daarbij niet langer nodig, zo meldt nu.nl.

De maatregel zorgt er volgens voorstanders voor dat criminaliteit en terrorisme effectiever bestreden kunnen worden. Een onderdeel van de maatregel is bijvoorbeeld dat internetbedrijven verplicht worden om opgevraagd bewijsmateriaal binnen tien dagen, of in spoedsituaties binnen zes uur, beschikbaar te stellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om IP-adressen van gebruikers. Providers die niet meewerken riskeren een boete van 2 procent van hun jaaromzet.

Nederland is tegen
Providers worden ook verplicht om terroristische propaganda binnen een uur te verwijderen. Doen ze dat niet, dan kan de boete zelfs 4 procent van de jaaromzet bedragen. Nederland, maar ook zes andere EU-landen, zijn tegen het voorstel van de EU. Waarschijnlijk wordt de wet nog op diverse punten aangepast, om een breder draagvlak te krijgen.

Gedeeld

Geef een reactie