Politie laat bedrijf agenten op corona testen

Om een nijpend tekort aan agenten te voorkomen, heeft de politie een commercieel bedrijf ingeschakeld dat agenten veel sneller op corona kan testen dan de GGD. Dit blijkt uit een vertrouwelijke e-mail, die bij RTL Nieuws terecht is gekomen.

De Nationale Politie heeft volgens RTL Nieuws te kampen met een grote uitval van agenten door de coronamaatregelen. Het gaat om medewerkers met bijvoorbeeld verkoudheidsverschijnselen. Die moeten zich eerst laten testen en wachten op de uitslag, voordat zij weer aan het werk mogen. Dat kan met de huidige wachttijden oplopen tot een week. Het commerciële bedrijf dat nu in de arm is genomen, kan de testen binnen een dag uitvoeren en dan is ook snel de uitslag bekend.

Capaciteitsverlies
Niet alle agenten komen in aanmerking voor de dure sneltest. Een voorwaarde is dat zij inzetbaar zijn voor ‘operationeel nijpende situaties’, zoals ongelukken, geweldsmisdrijven en terreurbestrijding. De politie kan deze mensen niet missen. Op het moment zitten verschillende agenten thuis in quarantaine in afwachting van de test of de uitslag. Dit leidt tot een zodanig capaciteitsverlies dat vitale processen in het geding komen. Het gaat hierbij onder andere om de Dienst Bewaken & Beveiligen en Dienst Speciale Interventies (DSI). Medewerkers hiervan worden ingezet voor noodhulp, waardoor hun eigen werk blijft liggen.

Niet uit te leggen
De politie schrijft in de e-mail dat het niet is uit te leggen dat de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt door het ontstane capaciteitstekort. Daarom wordt nu een beroep gedaan op het commerciële testbedrijf Eurofins, dat over zeven locaties verspreid over Nederland beschikt. Dit bedrijf kan ook op locatie testen, als het om veel agenten gaat. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een tijdelijke noodoplossing. Er wordt nog gezocht naar een structurele manier om agenten sneller getest te krijgen.

Gedeeld

Geef een reactie