Politie laat boa’s niet meer doorstromen tot agent

De vakbonden NPB en ACP roepen surveillanten en boa’s op om in actie te komen tegen de opleidingenstop die de Nationale Politie voor hen heeft afgekondigd. Daardoor is het voor hen niet langer mogelijk om door te stromen naar de functie van (hoofd)agent.

Ondanks hun ervaring kunnen de politie-boa’s en surveillanten het doorstromen naar de functie van (hoofd)agent de komende jaren wel vergeten. Met dank aan de korpsleiding, aldus de bonden. Die laat eerdere toezeggingen op dat gebied varen door volop voorrang te geven aan nieuwe instromers.
De bonden hebben inmiddels een actietraject in gang gezet, samen met een aantal gedupeerde surveillanten en boa’s. Zij roepen hun collega’s op om zich aan te sluiten en de komende acties te steunen.

Waar draait het om?
Om te kunnen doorstromen naar de functie van (hoofd)agent moeten surveillanten en boa’s de kans krijgen terug te gaan naar de Politieacademie om daar een vervolgopleiding te volgen. Die kans kregen ze jarenlang maar zelden, wat drie jaar geleden leidde tot de oprichting van de actiegroep ‘Surveillant aan de kant’. Met de nodige ondersteuning van de NPB wisten deze collega’s twee belangrijke doorstroomblokkades weg te krijgen.
Vanaf eind 2018 mochten surveillanten niet langer uitsluitend op intern opengestelde vacatures solliciteren, maar ook op extern opengestelde vacatures. Veel van hen hebben van die extra mogelijkheid gebruik gemaakt en zitten inmiddels in de opleiding of zijn daar zelfs al klaar mee.
Vanaf de eerste maanden van 2020 konden surveillanten en boa’s zonder MBO 3- of VMBO/T-diploma door het slagen voor een toelatingstest aantonen dat ze over het vereiste werk- en denkniveau beschikken voor de doorstroomopleiding tot (hoofd)agent. Een kleine honderd collega’s hebben deze toelatingstest inmiddels gemaakt en zijn via deze weg het verdere selectietraject ingegaan.

Drogreden
Inmiddels zijn ruim 70 boa’s en surveillanten door alle testen heen gekomen en geschikt bevonden voor de doorstroomopleiding. Daarnaast zitten velen in het selectietraject of zouden daar graag mee starten, aangezien ze al ruimschoots de verplicht gestelde twee jaar praktijkervaring als surveillant hebben opgedaan.
Maar ondanks alle toezeggingen heeft de korpsleiding eind 2020 besloten dat er in 2021 voor surveillanten en boa’s geen doorstroomopleidingen beschikbaar worden gesteld. In 2022 zou er wel weer wat mogelijk zijn, maar ook daarover wil men geen harde toezeggingen doen.
Als drogreden wordt volgens de bonden aangevoerd dat de Politieacademie alle zeilen moet bijzetten vanwege de invoering van het verkorte basispolitieonderwijs en de extra instroom van studenten die de komende jaren nodig is om de uitstroom van de babyboomers te compenseren.

Bakken kennis en talent
De NPB vindt deze gang van zaken volstrekt onacceptabel. Interne kandidaten hebben zich volgens de bond al jaren bewezen voor het korps en beschikken over bakken kennis en talent. Zij kunnen in veel kortere tijd tot agent worden opgeleid dan iemand zonder politie-ervaring. Wat wil je nog meer als je snel capaciteitsproblemen moet zien weg te werken? Daarnaast is deze groep toegezegd dat zij snel – in ieder geval na twee jaar werken als surveillant – zouden kunnen doorstromen naar de functie van (hoofd)agent. Kennelijk zijn deze toezeggingen niet veel waard.
De afgelopen maanden zijn hierover tal van gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de korpsleiding, maar die hebben niets opgeleverd. Helaas zit er volgens de bonden nu niets anders op dan dat zij samen met de surveillanten en boa’s actie gaan voeren om het nakomen van de eerder gedane toezeggingen af te dwingen.

Gedeeld

Geef een reactie