Politie maakte onterecht gebruik van milieucamera’s

De Amsterdamse politie kreeg jarenlang onterecht toegang tot beelden van camera’s die de gemeente Amsterdam gebruikt voor handhaving van de milieuzone. Dat blijkt volgens Trouw uit adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en extern adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur.

Om de luchtkwaliteit in de hoofdstad te verbeteren is een verbod uitgevaardigd voor voertuigen met vervuilende motoren, zoals bussen van voor 2005 en taxi’s van voor 2008. Wie toch met een dergelijk voertuig de stad in rijdt, ontvangt op basis van het kenteken een boete van de gemeente. Dit gebeurt met behulp van 53 ANPR-camera’s die langs alle toegangswegen tot de milieuzone de kentekens van het verkeer scannen. Deze camera’s hangen er inmiddels tien jaar. De milieuzone is het gehele gebied tussen het IJ en het zuidelijke deel van de ringweg A10.

Datalek
Gebleken is nu dat niet alleen de gemeente, maar ook de politie over de kentekendata kan beschikken. Het college van de gemeente Amsterdam gaat nu bekijken of hier sprake is van een datalek, dat gemeld moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zolang daarover geen uitsluitsel is, zal de politie naar andere middelen moeten zoeken om voortvluchtige criminelen en gestolen auto’s op te sporen.

Gedeeld

Geef een reactie