Politie onderzoekt of ‘safehouses’ nog veilig zijn

De politie onderzoekt of de zogenoemde ’safehouses’ voor bedreigde politici, diplomaten en getuigen in Den Haag in dezelfde gebouwen zitten, als waarin ook criminelen zich schuilhouden. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant is daarvan in ieder geval één keer sprake geweest.

De krant zegt zich te baseren op meerdere bronnen binnen de politie, maar de politie zelf wil geen commentaar geven. De situatie werd actueel na de aanhouding twee weken geleden van een inspecteur van de politie in Den Haag die voor bedreigde functionarissen woonruimte regelde. Dezelfde man bleek ook schuiladressen voor criminelen te leveren. Die kunnen daar wonen zonder bij de gemeente ingeschreven te staan. Bij invallen in dergelijke ‘spookwoningen’ werden drugs, wapens en voor 6,5 miljoen euro aan contant geld aangetroffen.

Erg gevoelig
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond NPB zegt tegen De Telegraaf dat het onderzoek erg gevoelig ligt. Vooral vanwege de betrokkenheid van inspecteur Donovan A., die banden zou hebben met het hoogste segment van de georganiseerde misdaad. “Meteen toen Donovan A. in beeld kwam zijn alle registers opengetrokken. Zowel op strafrechtelijk gebied als intern bij de politie. Alles wordt nageplozen: met wie had hij intern contact? Hoe was zijn gedrag bij het bevragen van het informatiesysteem van de politie en het gedrag van mensen met wie hij veel contact had? Dit wordt allemaal onderzocht”, aldus Struijs. Het moet volgens hem tot de bodem worden uitgezocht of de safehouses nog wel veilig zijn.

Gedeeld

Geef een reactie