Politie ontmantelt grootste cocaïnewasserij ooit

Bij een inval in Nijeveen trof de politie onlangs de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aan. De cocaïnewasserij zat in een omgebouwde manege en er waren slaapvertrekken en recreatieruimten gebouwd. Dezelfde dag viel de politie ook loodsen in Elshout en in Apeldoorn binnen.

Op de locatie in Nijeveen werd een cocaïnewasserij voor de productie van cocaïne aangetroffen, evenals vele grondstoffen ten behoeve daarvan. Naast tienduizenden liters aan chemicaliën, troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid ook zo’n 100 kilo cocaïnebase aan en in Apeldoorn vonden zij zo’n 120.000 kilo dragermateriaal. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal gehaald (zoals kleding) en omgezet naar cocaïnebase.

Aanhoudingen
Op de productielocatie in Nijeveen werden zestien verdachten aangehouden. Eén van de verdachten was de eigenaar van het terrein. In Apeldoorn werd één verdachte aangehouden. In totaal ging het om zeventien verdachten, waarvan drie met de Nederlandse nationaliteit (een van deze verdachten had tevens de Colombiaanse nationaliteit), één met de Turkse nationaliteit en dertien met de Colombiaanse nationaliteit. Zij worden verdacht van de productie van drugs. Op 12 en 13 augustus zullen de verdachten voor de rechter-commissaris worden voorgeleid. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland
Na de inval in het lab moest de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) het chemische proces uiterst voorzichtig stoppen en het materiaal afvoeren. Dit proces nam drie dagen in beslag. André van Rijn, hoofdinspecteur van LFO: “Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium dat ooit in Nederland is aangetroffen. Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200kg cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).” De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid gaat verder met het onderzoek.

Problematiek rondom cocaïnehandel
Drugs en specifiek de handel in cocaïne zijn een groot probleem in Nederland. De cocaïnehandel ligt ten grondslag aan veel ondermijningsproblematiek. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Ondermijning uit zich onder andere in liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom heeft de inzet op de internationale aanpak van cocaïne een hoge prioriteit bij politie en justitie.

Bestrijden door samenwerking
In dit onderzoek werkte de Landelijke Eenheid samen met de eenheid Noord-Nederland. De Landelijke Eenheid bestrijdt zware en georganiseerde criminaliteit met een nationale en/of internationale focus. De verschillende diensten van de Landelijke Eenheid hebben hun krachten gebundeld in het Cluster Cocaïne. In dit cluster zijn de opsporingsprocessen informatie & intelligence en expertise en tactiek op het gebied van cocaïne samengebracht. Naast de verschillende nationale en internationale partners, werkt het cluster ook nauw samen met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Dienst Specialistische Operaties. De collega’s van LFO ontmantelen de labs en zetten de erg gevaarlijke chemische processen op een uiterst nauwkeurige manier stil.

Gedeeld

Geef een reactie