Politie ontving al 40 schadeclaims voor aanslag Alphen aan den Rijn

Nadat de Hoge Raad vorig jaar de politie aansprakelijk had gesteld voor de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, hebben veertig mensen een schadeclaim ingediend. Dat meldt het AD op basis van informatie van de stichting die voor de slachtoffers de schadeclaims afhandelt.

De Hoge Raad verweet de politie een wapenvergunning te hebben verstrekt aan Tristan van der Vlis, terwijl bekend was dat die psychische problemen had. Op 9 april 2011 leidde dat tot een schietpartij waarbij in een winkelcentrum zes willekeurige mensen werden gedood. Zeventien anderen liepen verwondingen op. Voordat de politie Van der Vlis kon overmeesteren, schoot deze zichzelf dood. Bizar was dat de schutter een door de politie afgegeven vergunning had voor de gebruikte, zware wapens. Die had hij volgens de hoogste rechters nooit mogen krijgen. De politie werd daarom aansprakelijk gesteld voor de ontstane schade.

Stichting
Om de schadeclaims van slachtoffers en nabestaanden af te wikkelen is de stichting VSSA opgericht. Die werkt onafhankelijk van de politie en haar verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Secretaris Derk-Jan van der Kolk zegt tegen het AD dat hij nog zo’n honderd claims verwacht de komende tijd. Hij laat zich niet uit over de hoogte van de bedragen die worden gevraagd. Wel zegt hij dat 80 procent van de claims is ingediend vanwege psychisch letsel dat slachtoffers hebben opgelopen. Eerder had het hof Den Haag al beslist dat het aansprakelijk stellen van de politie terecht is. De politie was het daarmee oneens en ging in hoger beroep. Dat hoger beroep werd later door de Hoge Raad verworpen.

Gedeeld

Geef een antwoord