Beveiliging nieuws

Onze partners

20face

ASIS

CDVI

CardAccess

SmartSD

Genetec

VBN

VEB

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

IDIS

Nenova

Service Centrale Nederland

Connect Security

Avigilon Alta

i-Pro

Lobeco

RoSecure

Masset Solutions

2N

Uniview

G4S

Unii

GFT

Centurion

Akuvox

ADI

Koninklijke Oosterberg

Bosch Security Systems

Bydemes

Dahua

HD Security

Paraat

JMB Groep

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Nimo Dog Security

VVNL

EAL

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Seagate

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

ARAS

Securitas

Top Security

SmartCell

VideoGuard

Optex

Crown Security Services

NIBHV

MPL

OSEC

HID

Explicate

Trigion

NetworxConnect

Add Secure

Advancis

ASSA ABLOY

CSL

SOBA

BHVcertificaat.online

VAIBS

Regio Control Veldt

Hikvision

DZ Technologies

Paxton

Kiwa

Milestone

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Seris

Eizo

Multiwacht

Secusoft

Politie Rotterdam houdt inzamelingsactie van wapens

22 januari 2019
Redactie
07:17

Na 71 schietpartijen in hun stad zijn de inwoners van Rotterdam het wapengeweld meer dan zat. In het kader van de bestrijding hiervan is de politie een inzameling gestart. Mensen kunnen de komende twee weken hun illegale wapens inleveren, zonder dat zij vervolgd worden.

Bij de 71 schietpartijen in Rotterdam kwamen vorig jaar vijftien mensen om het leven. Ook dit jaar hebben al negen schietincidenten plaatsgevonden in de Maasstad. Om dit tegen te gaan geeft de politie voorlichting aan jongeren en wordt regelmatig preventief gefouilleerd. De afgelopen vijf jaar leverde dat 2700 vuurwapens, slagwapens, steekwapens en overige wapens op. Iemand die met een dergelijk wapen wordt betrapt, riskeert een gevangenisstraf van vier jaar.

Anoniem
Wie de komende twee weken een wapen bij de politie inlevert hoeft niet bang te zijn voor straf. Steek- en slagwapens kunnen anoniem in een speciale ton op het politiebureau worden gegooid. Vuurwapens worden thuis opgehaald door agenten in burger, zodat het niet nodig is om met het vuurwapen over straat te gaan. Bij het inleveren van een vuurwapen wordt wel gecontroleerd of dit niet voor een misdrijf is gebruikt.

Automatische vuurwapens
Tien jaar geleden was er een vergelijkbare actie in Rotterdam. Ook in Amsterdam konden burgers in 1999 wapens inleveren zonder vervolgd te worden. Dat leverde toen 680 wapens op. In Rotterdam werden de eerste dag van de actie al vier vuurwapens ingeleverd. ‘Zonder straf van je wapen af’ is een initiatief van de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie. Het afgelopen jaar vonden schietpartijen plaats met automatische vuurwapens in woonwijken op tijdstippen dat omwonenden en zelfs kinderen nog op straat waren. Kogels vlogen cafés en huizen in, zelfs door speeltuinen. Het zijn volgens de politie niet alleen conflicten tussen criminelen. Er vallen ook onschuldige slachtoffers.

Voorkomen
“We focussen ons steeds meer op het voorkomen van incidenten in plaats van het achteraf oplossen”, vertelde Lillian van Duijvenbode, woordvoerster bij de politie-eenheid Rotterdam tegenover Metronieuws. “Met de campagne willen we verschillende mensen aanspreken. Niet iedereen die een wapen in bezit heeft is per definitie crimineel. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld het huis van hun overleden vader opruimen en daar een vuurwapen tegenkomen. Of vrienden of familieleden die weten dat een naaste een wapen heeft. Veel mensen weten van een ander dat ze een vuurwapen in bezit hebben, maar denken dat het geen kwaad kan. Dat is niet waar. Als je een vuurwapen bij je hebt, grijp je er eerder naar. De jeugd op straat ziet andere jongeren met wapens dus denken ze dat het hebben van een wapen stoer is.” De politie wil volgens Van Duijvenbode door middel van deze actie een tegengeluid laten horen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner