Beveiliging nieuws

Onze partners

Hanwha Vision Europe

VBN

Explicate

Brivo

NIBHV

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

ASIS

Eizo

DZ Technologies

Milestone

Koninklijke Oosterberg

HID

Crown Security Services

Multiwacht

Paraat

Gold-IP

Advancis

JMB Groep

IDIS

i-Pro

Nenova

Kiwa

Nimo Drone Security

Connect Security

Seagate

OSEC

Bydemes

Top Security

Unii

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Dahua

VEB

Seris

GFT

Avigilon Alta

Centurion

Optex

CDVI

Bosch Security Systems

VideoGuard

ADI

Trigion

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

G4S

MPL

Lobeco

Hikvision

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

SmartCell

RoSecure

Akuvox

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

VVNL

ARAS

CSL

Alarm Meldnet

Sequrix

Add Secure

Uniview

Paxton

Dero Security Products

Boon Edam

Alphatronics

SOBA

2N

SmartSD

NetworxConnect

VAIBS

EAL

20face

Genetec

CardAccess

HD Security

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

Securitas

Politie sluit grootste DDoS-website in Operation Power Off

25 april 2018
Redactie
16:32

De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april de grootste cybercriminele website webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’-dienst, waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht om websites plat te leggen.

Zowel dinsdag als woensdag zijn vier vermoedelijke beheerders van de website webstresser.org in onder andere Servië en Kroatië opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook acties ondernomen om vermoedelijke beheerders aan te houden. In Nederland is dinsdag 24 april huiszoeking gedaan in een woning in Hilversum. De verdenking bestond dat een van de bewoners ook beheerder is geweest bij webstresser.org. Vanaf woensdag worden ook op verschillende plekken in Nederland gebruikers van Webstresser.org aangehouden.

Internationale samenwerking
Al deze acties vinden plaats in het kader van ‘Operation Power Off’. Hierin werkte de Nederlandse politie onder gezag van het Openbaar Ministerie samen met Engeland, Duitsland, Schotland, Australië, Canada, Italië, Spanje, Servië, de VS, Kroatië, Hong Kong, Europol en de Joint Cyber Action Taskforce in de internationale strijd tegen DDoS-aanvallen. Met het neerhalen van Webstresser.org is de grootste en bekendste stresser ter wereld buitenspel gezet.
Het Nederlandse opsporingsonderzoek is gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald.
De doelwitten zijn divers en omvatten websites die tot de vitale infrastructuur kunnen worden gerekend. Er lopen momenteel diverse opsporingsonderzoeken naar deze afzonderlijke aanvallen.

Viersporenbeleid
Deze acties passen in het viersporenbeleid van de Integrale aanpak die de minister van Justitie en Veiligheid afgelopen week heeft aangekondigd. Dit houdt onder meer in dat de overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden.

Niet anoniem
“Door de grootste illegale (D)DoS-aanbieder uit te schakelen in een internationale politieactie hebben we een slag toegebracht aan (D)DoS-criminaliteit. Niet alleen zijn de administrators gearresteerd, maar ook gebruikers zullen vervolgd en aansprakelijk gesteld worden voor schade. Laat dit een waarschuwing zijn aan ieder die wil DDoSsen. Doe het niet, want door opsporing van de DDoS-dienst die je gebruikt, de-anonimiseren we je, bezorgen je een strafblad en stel je slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen”, aldus hoofd Team High Tech Crime van de politie, Gert Ras.

Gezamenlijke inspanning nodig
Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging Nederland: “Om deze vorm van criminaliteit effectief te bestrijden is de gezamenlijke inspanning van banken en politiediensten noodzakelijk. Bij cybersecurity zet de betaalsector naast onderlinge samenwerking al jaren succesvol in op publiek-private samenwerking. Bij de bestrijding van DDoS-aanvallen werken de banken actief samen met de politie, onder andere in de Electronic Crimes Task Force.”

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner