Politie spoort 100 verdachten per jaar op met gezichtsherkenning

Met het gezichtsherkenningssysteem CATCH heeft de politie in 2019 bijna honderd personen kunnen opsporen. Dat vertelt John Riemen van het Centrum voor Biometrie tegenover NU.nl. Het systeem is sinds 2016 in gebruik en vergelijkt beelden van bewakingscamera’s met afbeeldingen van 1,3 miljoen personen.

CATCH is in tegenstelling tot wat de politie van Londen wil gaan inzetten geen live detectiesysteem, maar bedoeld voor onderzoek. Het wordt ook niet bijgehouden of ‘matches’ tot aanhoudingen of veroordelingen leiden. Het zou volgens Riemen wel interessant zijn om daar eens onderzoek naar te doen. CATCH biedt de mogelijkheid om beelden van bewakingscamera’s te vergelijken met 2,2 miljoen foto’s van 1,3 miljoen mensen die verdacht worden van een strafbaar feit of op een andere manier betrokken waren bij een politieonderzoek.

Identificatie
Elk jaar worden tegen de duizend personen gezocht via CATCH, wat in ongeveer één op de tien gevallen tot identificatie leidt. Het systeem is daarbij een hulpmiddel, want de feitelijke identificatie moet door een opsporingsambtenaar geschieden. De politie gebruikt het systeem om te onderzoeken of op camerabeelden geregistreerde personen al in de database met verdachten staat. Ook gebeurt het wel dat foto’s door buitenlandse politiediensten worden aangeleverd met een verzoek tot opsporing. Verder kan men ook foto’s verzamelen van personen van wie de identiteit nog niet bekend is. Als zij op latere beelden opnieuw worden waargenomen, kan op een gegeven moment alsnog achterhaald worden om wie het gaat.

Via deze link is meer te lezen over het onderwerp.

Deel dit artikel via: