Politie telt 40 procent minder woninginbraken in winterperiode

Tijdens de herfst- en wintermaanden werd fors minder vaak in woningen ingebroken, schrijft het AD op basis van politiecijfers. De politie registreerde zo’n 13.500 woninginbraken. Een jaar eerder in dezelfde periode waren dat er nog 22.000. Een reden kan de avondklok zijn.

De daling is in alle provincies te zien, zo blijkt uit cijfers van dataplatform Local Focus. De grootste daling was te zien in Limburg, waar het aantal woninginbraken halveerde. Op lokaal niveau waren wel stijgingen te zien, zoals in Alphen aan den Rijn, Baarn, Breda, Eindhoven en Zoetermeer. Maar in negen van de tien gemeenten daalde het aantal inbraken.

Beter hang- en sluitwerk
De politie gaat er vanuit dat de dalingen te danken zijn aan het vaker thuis zijn van mensen vanwege de coronapandemie. Inbrekers worden ook vaker opgepakt, omdat zij meer opvallen in de verder verlaten straten. Verder ontdekken steeds meer criminelen dat het makkelijker en veiliger is om mensen online te bestelen. Terwijl het aantal woninginbraken afnam met 40 procent, steeg de geregistreerde cybercrime met maar liefst 127 procent.
Wat ook helpt tegen fysieke criminaliteit zijn de campagnes van overheid en verzekeraars en initiatieven als Politiekeurmerk Veilig Wonen. In 2012 vonden nog 100.000 (pogingen tot) woninginbraken plaats, terwijl dat aantal in 2018 gehalveerd was. De meeste huizen hebben inmiddels veiligheidsbeslag en in veel buurten waarschuwen bewoners elkaar via de buurt-app voor verdachte omstandigheden.

Verzekeren
Het blijft ondanks de dalende inbraakcijfers voor bewoners belangrijk om een goede inboedelverzekering af te sluiten. Via een vergelijkingssite kan men een verzekering vergelijken om tot een optimale mix te komen van dekking en eigen risico. Men vergeet nog wel eens dat sommige kostbaarheden, zoals video- en audioapparatuur en sierraden maar tot een bepaald bedrag worden vergoed. Soms kan een aparte kostbaarhedenverzekering uitkomst bieden. Daarnaast zijn er verzekeraars die korting geven als bepaalde preventieve maatregelen zijn getroffen, zoals gecertificeerd hang- en sluitwerk, een goede safe en een PKVW-, BORG- of VEB-certificaat. Een goede verzekeraar geeft ook adviezen, zoals het scannen en beveiligd opslaan van aankoopbewijzen.

Gedeeld

Geef een antwoord