Politie verwijderde 218.000 foto’s uit gezichtendatabase

Om personen op camerabeelden makkelijker te kunnen herkennen, beheert de politie een database met 2,65 foto’s van personen die wel eens van een misdrijf zijn verdacht. Vorig jaar werden daar 218.000 foto’s uit verwijderd, zo valt te lezen in de jaarcijfers over 2020.

Het is niet bekend om hoeveel personen het gaat. Van sommige verdachten zijn meerdere foto’s in de database Catch opgenomen. Ook vertelt de politie niet waarom de foto’s zijn verwijderd. Het kan zijn dat de verdachten zijn vrijgesproken, dat zij Nederland hebben verlaten of dat zij niet meer in leven zijn. De verwijderde foto’s komen uit een oud systeem, dat tot 2010 werd gebruikt. In die tijd werden ook gezichten geregistreerd van personen die in voorarrest werden geplaatst, maar later onschuldig bleken te zijn. De foto’s moesten dan worden verwijderd, maar het is niet duidelijk of dat ook altijd gebeurde.

Omstreden
Het huidige Catch werd in 2016 in gebruik genomen en zorgde er vorig jaar voor dat tijdens 1046 onderzoeken 116 personen geïdentificeerd konden worden. In 2019 gebeurde dat 98 keer en in 2018 en 2017 respectievelijk 82 en 93 keer. Ondanks deze successen wordt Catch als omstreden beschouwd. De inbreuk op de privacy zou niet in verhouding staan tot het effect. Zo is niet bekend of ‘matches’ tot veroordelingen hebben geleid. Bovendien zouden er tienduizenden gezichten in de database staan van mensen die nergens van worden verdacht. Verder zijn er twijfels over de nauwkeurigheid van het systeem. Daar wordt op het moment onderzoek naar gedaan.
Vorig jaar kwam het Amerikaanse bedrijf Clearview in opspraak. Dat verzamelt foto’s van gezichten en zoekt daar zoveel mogelijk persoonsgegevens bij. De data is volgens het bedrijf bedoeld voor opsporingsdiensten, maar zou ook aan private klanten worden verkocht. Het is niet bekend of de Nederlandse politie klant van Clearview is.

Gedeeld

Geef een antwoord