Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Alarm Meldnet

i-Pro

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Uniview

Securitas

GFT

Gold-IP

Avigilon Alta

Explicate

Oribi ID Solutions

EAL

Eizo

CSL

Boon Edam

Koninklijke Oosterberg

Lobeco

Dero Security Products

ADI

SmartSD

VideoGuard

Kiwa

JMB Groep

VBN

Nenova

Bydemes

Paraat

CDVI

IDIS

Nimo Drone Security

RoSecure

Milestone

ASIS

Ajax Systems

Genetec

Bosch Security Systems

SOBA

Secusoft

MPL

Optex

Dahua

Masset Solutions

HID

Trigion

Seagate

HD Security

NetworxConnect

Seris

2N

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Centurion

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

CardAccess

Nimo Dog Security

Multiwacht

VVNL

Brivo

ARAS

Hikvision

VEB

Unii

Akuvox

Alphatronics

OSEC

Connect Security

Paxton

Top Security

SMC Alarmcentrale

Advancis

Service Centrale Nederland

Sequrix

20face

DZ Technologies

VAIBS

G4S

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Add Secure

Politie verwijderde 218.000 foto’s uit gezichtendatabase

23 juli 2021
Redactie
07:49

Om personen op camerabeelden makkelijker te kunnen herkennen, beheert de politie een database met 2,65 foto’s van personen die wel eens van een misdrijf zijn verdacht. Vorig jaar werden daar 218.000 foto’s uit verwijderd, zo valt te lezen in de jaarcijfers over 2020.

Het is niet bekend om hoeveel personen het gaat. Van sommige verdachten zijn meerdere foto’s in de database Catch opgenomen. Ook vertelt de politie niet waarom de foto’s zijn verwijderd. Het kan zijn dat de verdachten zijn vrijgesproken, dat zij Nederland hebben verlaten of dat zij niet meer in leven zijn. De verwijderde foto’s komen uit een oud systeem, dat tot 2010 werd gebruikt. In die tijd werden ook gezichten geregistreerd van personen die in voorarrest werden geplaatst, maar later onschuldig bleken te zijn. De foto’s moesten dan worden verwijderd, maar het is niet duidelijk of dat ook altijd gebeurde.

Omstreden
Het huidige Catch werd in 2016 in gebruik genomen en zorgde er vorig jaar voor dat tijdens 1046 onderzoeken 116 personen geïdentificeerd konden worden. In 2019 gebeurde dat 98 keer en in 2018 en 2017 respectievelijk 82 en 93 keer. Ondanks deze successen wordt Catch als omstreden beschouwd. De inbreuk op de privacy zou niet in verhouding staan tot het effect. Zo is niet bekend of ‘matches’ tot veroordelingen hebben geleid. Bovendien zouden er tienduizenden gezichten in de database staan van mensen die nergens van worden verdacht. Verder zijn er twijfels over de nauwkeurigheid van het systeem. Daar wordt op het moment onderzoek naar gedaan.
Vorig jaar kwam het Amerikaanse bedrijf Clearview in opspraak. Dat verzamelt foto’s van gezichten en zoekt daar zoveel mogelijk persoonsgegevens bij. De data is volgens het bedrijf bedoeld voor opsporingsdiensten, maar zou ook aan private klanten worden verkocht. Het is niet bekend of de Nederlandse politie klant van Clearview is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner