Politie voorkomt bijna miljard euro schade door ransomware

Het vijf jaar geleden door de Nederlandse politie, Europol en de beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en McAfee opgezette ‘No More Ransom’, heeft slachtoffers inmiddels bijna een miljard euro aan losgeld bespaard. Dat maakte Europol maandag bekend.

Het initiatief, dat inmiddels zo’n 170 partners telt, is bedoeld voor gratis hulp aan slachtoffers van ransomware. Dat is door criminelen verspreide software waarmee alle data op een computer versleuteld wordt. Wie zijn data weer wil gebruiken zal met veel geld over de brug moeten komen. Dat kan in de miljoenen lopen. De criminelen zijn zelden te achterhalen, maar experts hebben wel van veel aanvallen de technologie kunnen achterhalen en sleutels kunnen repliceren. Op de 37-talige website zijn 121 gratis hulpmiddelen te verkrijgen, waarmee aanvallen door 151 soorten ransomware ongedaan zijn te maken.

Verdienmodel
Volgens de politie hebben de afgelopen vijf jaar meer dan zes miljoen mensen gebruik gemaakt van ‘No More Ransom’. Daarmee is bijna een miljard euro aan losgeld bespaard. De politie vindt dit belangrijk. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook om het verdienmodel van de criminelen zoveel mogelijk te verstoren. Zolang slachtoffers betalen, wordt de problematiek alleen maar erger.

Nieuwe website
Ter gelegenheid van het vijf jarig bestaan, is een nieuwe No More Ransom-website gepubliceerd. Op deze website is de Crypto-sheriff te vinden. Deze biedt geüpdatete informatie over ransomware, evenals advies over hoe besmetting met ransomware is te voorkomen. Dat is beter dan genezen, benadrukt de politie. Voor wie de adviezen te laat komen biedt de Crypto-sherriff handige hulpmiddelen om na te gaan om welke ransomware het gaat en hoe de ellende kan worden opgelost.
Niet alleen grote, kapitaalkrachtige organisaties worden door ransomware betroffen, al worden die wel gerichter aangevallen. Er wordt ook met ‘hagel geschoten’, onder andere via e-mails waarin ontvangers op een linkje moeten klikken om te zien waar hun pakketje blijft of waarmee zij zogenaamd kunnen voorkomen dat hun bankpas wordt geblokkeerd.

Maatregelen
De politie adviseert om geregeld een back-up te maken van de gegevens op de elektronische apparaten. Belangrijk is ook om op te letten waarop je klikt en om niet zomaar bijlagen in e-mails te openen. Wat lijkt op een Word-bestand is in werkelijkheid een programma dat de ransomware installeert en activeert. Verder dient alle software en vooral de beveiligingssoftware up-to-date te zijn. De politie adviseert met klem om geen losgeld te betalen en altijd aangifte te doen. Meer adviezen zijn te vinden op deze website.

Gedeeld

Geef een antwoord