Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

Secusoft

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Securitas

PG Security Systems

Hikvision

Unii

EAL

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

Paxton

Gold-IP

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Dero Security Products

Connect Security

GFT

2N

Akuvox

RoSecure

HD Security

SmartCell

Genetec

Milestone

OSEC

Trigion

Centurion

Explicate

Alphatronics

Nimo Drone Security

VideoGuard

Advancis

Paraat

JMB Groep

Add Secure

De Beveiligingsjurist

HID

BHVcertificaat.online

Koninklijke Oosterberg

Seagate

20face

Dahua

Lobeco

DZ Technologies

Sequrix

NIBHV

ARAS

Top Security

Alarm Meldnet

Seris

MPL

VBN

Hanwha Vision Europe

SOBA

CDVI

CardAccess

IDIS

CSL

Eizo

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Kiwa

ASIS

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Optex

Oribi ID Solutions

VAIBS

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Multiwacht

Uniview

VVNL

i-Pro

Boon Edam

ADI

G4S

SmartSD

Avigilon Alta

NetworxConnect

Brivo

VEB

Politie voorkomt bijna miljard euro schade door ransomware

26 juli 2021
Redactie
14:57

Het vijf jaar geleden door de Nederlandse politie, Europol en de beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en McAfee opgezette ‘No More Ransom’, heeft slachtoffers inmiddels bijna een miljard euro aan losgeld bespaard. Dat maakte Europol maandag bekend.

Het initiatief, dat inmiddels zo’n 170 partners telt, is bedoeld voor gratis hulp aan slachtoffers van ransomware. Dat is door criminelen verspreide software waarmee alle data op een computer versleuteld wordt. Wie zijn data weer wil gebruiken zal met veel geld over de brug moeten komen. Dat kan in de miljoenen lopen. De criminelen zijn zelden te achterhalen, maar experts hebben wel van veel aanvallen de technologie kunnen achterhalen en sleutels kunnen repliceren. Op de 37-talige website zijn 121 gratis hulpmiddelen te verkrijgen, waarmee aanvallen door 151 soorten ransomware ongedaan zijn te maken.

Verdienmodel
Volgens de politie hebben de afgelopen vijf jaar meer dan zes miljoen mensen gebruik gemaakt van ‘No More Ransom’. Daarmee is bijna een miljard euro aan losgeld bespaard. De politie vindt dit belangrijk. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook om het verdienmodel van de criminelen zoveel mogelijk te verstoren. Zolang slachtoffers betalen, wordt de problematiek alleen maar erger.

Nieuwe website
Ter gelegenheid van het vijf jarig bestaan, is een nieuwe No More Ransom-website gepubliceerd. Op deze website is de Crypto-sheriff te vinden. Deze biedt geüpdatete informatie over ransomware, evenals advies over hoe besmetting met ransomware is te voorkomen. Dat is beter dan genezen, benadrukt de politie. Voor wie de adviezen te laat komen biedt de Crypto-sherriff handige hulpmiddelen om na te gaan om welke ransomware het gaat en hoe de ellende kan worden opgelost.
Niet alleen grote, kapitaalkrachtige organisaties worden door ransomware betroffen, al worden die wel gerichter aangevallen. Er wordt ook met ‘hagel geschoten’, onder andere via e-mails waarin ontvangers op een linkje moeten klikken om te zien waar hun pakketje blijft of waarmee zij zogenaamd kunnen voorkomen dat hun bankpas wordt geblokkeerd.

Maatregelen
De politie adviseert om geregeld een back-up te maken van de gegevens op de elektronische apparaten. Belangrijk is ook om op te letten waarop je klikt en om niet zomaar bijlagen in e-mails te openen. Wat lijkt op een Word-bestand is in werkelijkheid een programma dat de ransomware installeert en activeert. Verder dient alle software en vooral de beveiligingssoftware up-to-date te zijn. De politie adviseert met klem om geen losgeld te betalen en altijd aangifte te doen. Meer adviezen zijn te vinden op deze website.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner