Politie VS subsidieert slimme deurbel in ruil voor beelden

In verschillende Amerikaanse steden krijgen betaalt de politie mee als burgers een deurbel met camera van Ring aanschaffen. Soms wordt zelfs het hele aankoopbedrag vergoed. In ruil hiervoor moeten burgers wel toegang geven tot de beelden. Privacyorganisaties zijn niet enthousiast. De fabrikant ook niet.

De slimme deurbel van Ring is een handig apparaatje. Als iemand aanbelt, zie je op de telefoon wie er voor de deur staat. Ook als je niet thuis bent. Daarnaast kan de camera op beweging reageren. Zo wordt elke voorbijganger eveneens vastgelegd en dat vindt de Amerikaanse politie erg interessant. Al meer dan vijftig korpsen moedigen burgers de deurbel aan te schaffen en bieden kortingen aan als burgers de politie toegang tot de beelden geven. Ook wil de politie graag toegang tot de bijbehorende app om buren te waarschuwen als er een verdachte persoon is waargenomen.

Protesten
Fabrikant Ring, die vorig jaar voor 1 miljard dollar door Amazon werd overgenomen, was aanvankelijk wel blij met de samenwerking met de politie en stelde daarom zelfs gratis deurbellen beschikbaar, zodat de politie die kon uitdelen. Maar vooral door protesten van burgerrechtenorganisaties is Ring terughoudender geworden. Het bedrijf zegt niet achter de eisen te staan die de politie stelt aan burgers die subsidie voor hun slimme deurbel hebben gekregen. Gevreesd wordt dat beelden willekeurig worden bewaard. Ook als er mensen op staan die nergens van worden verdacht.

Gedeeld

Geef een reactie