Politie waarschuwt voor phishing op Facebook

Op veel websites kunnen bezoekers inloggen via hun account op Facebook. Daarom zijn cybercriminelen blij met accountgegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord op Facebook. Ze hebben nu een nieuwe methode bedacht om die te ontfutselen, via foto’s van ernstige verkeersongevallen.

Op sommige openbare Facebook-pagina’s verschijnen de laatste dagen berichten die van de politie afkomstig lijken, maar die geplaatst zijn door cybercriminelen. Bezoekers wordt gevraagd de foto’s van ernstige verkeersongevallen te bekijken en te helpen de slachtoffers te identificeren. Om de foto te kunnen zien moet op een link worden geklikt, waarna om de accountgegevens van Facebook wordt gevraagd. Wie die invoert, speelt zijn inloggegevens door aan de criminelen, die daar misbruik van kunnen maken door de Facebook-pagina over te nemen of de gegevens te gebruiken om op andere websites in te loggen.

Tweetrapsverificatie
De politie waarschuwt dat zij nooit dergelijke berichten op Facebook zal plaatsen. Ook zal zij nooit via het sociale medium om inloggegevens vragen. Het advies is dan ook om nooit zomaar op vreemde links te klikken en goed op te letten op wat voor websites wordt ingelogd met het Facebook-account. Voor extra veiligheid kan gebruik worden gemaakt van tweestapsverificatie op Facebook en bij andere sociale media. Mochten criminelen de inloggegevens in handen krijgen, dan hebben ze ook nog de telefoon van het slachtoffer nodig om het inloggen te bevestigen.

Meer over tweestapsverificatie op Facebook is hier te lezen.

Gedeeld

Geef een reactie