Politie waarschuwt weer voor louche slotenmakers

Sybren van der Velden, landelijk coördinator Woninginbraak en Heling, hoort bijna dagelijks verhalen over malafide slotenmakers die bewoners financieel een loer draaien. Het bestrijden hiervan is echter niet eenvoudig en vooral tijdrovend. “Met preventie bereiken we veel meer”, stelt hij.

Er is ingebroken of iemand heeft zich buiten gesloten. Erg genoeg, maar als je daarna ook nog voor honderden euro’s wordt opgelicht, is dat helemaal zuur. “Slachtoffers zoeken een slotenmaker op, maar wat krijgen ze aan de deur? Er zitten slotenmakers tussen die van de nood van een ander een behoorlijke deugd voor zichzelf maken. Even een nieuwe cilinder in de deur zetten? Na plaatsing wordt er onverwacht veel geld gevraagd. Sloten vervangen voor de som van tweeduizend euro is geen uitzondering”, vertelt Van der Velden. Het is een werkwijze die hem en veel politiemedewerkers steekt. Onlangs klopte de Belgische politie bij de Nederlandse aan, omdat daar ook al malafide slotenmakers uit Nederland opdoken.

Terugkerend fenomeen
Het is een steeds terugkerend fenomeen. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar op basis van de signalen die wij als politie krijgen, neemt het toe”, aldus de landelijk coördinator. “Aanpakken is lastig. We kunnen achter die gasten aangaan, maar is het oplichting? Is er grond om als politie achteraan te gaan? Gedupeerden willen gewoon graag snel weer een slot op de deur hebben. Een bedrijf mag een gepeperde rekening daarvoor presenteren, maar het klopt natuurlijk niet. Het is de burger vrij om op de gevraagde prijs in te gaan. Als we bij dit soort slotenmakers achter strafbare feiten willen komen, vraagt dat veel tijd en politie-inzet. Omdat tijd en capaciteit schaars zijn binnen onze organisatie, willen we door voorlichting – na bijvoorbeeld een inbraak – mensen wijzen op dit risico en hen een alternatief aanbieden.”

Politiekeurmerk
De politie wijst mensen op het bestaan van bedrijven die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) mogen voeren. “Dat keurmerk geeft aan dat een bedrijf betrouwbaar is. Zij worden regelmatig gecontroleerd en kunnen betrouwbare slotenmakers sturen. PKVW-ondernemingen zullen geen absurde bedragen voor hun diensten rekenen”, weet Van der Velden. Hij doet dan ook een appèl aan politiemedewerkers die te maken krijgen met mensen waar is ingebroken of die zich per ongeluk hebben buitengesloten: “Verwijs ze naar PKVW-bedrijven; deze zetten niemand onder druk om bijvoorbeeld alle sloten te vervangen, terwijl dat niet nodig is. Ze zijn in alles transparant, overleggen met de bewoners en doen alleen wat nodig is.”

Deel dit artikel via: