Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Hikvision

Top Security

MPL

NetworxConnect

Add Secure

Seris

HD Security

Seagate

Optex

SmartSD

VideoGuard

Centurion

Alphatronics

Bosch Security Systems

Kiwa

Gold-IP

ADI

PG Security Systems

Dahua

2N

ASIS

SOBA

Regio Control Veldt

Paxton

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Crown Security Services

VEB

CSL

ARAS

Service Centrale Nederland

i-Pro

CDVI

Alarm Meldnet

NIBHV

BHVcertificaat.online

Koninklijke Oosterberg

Avigilon Alta

CardAccess

VVNL

Milestone

Connect Security

Unii

Lobeco

Securitas

Uniview

Secusoft

Masset Solutions

Genetec

Advancis

IDIS

Sequrix

Nimo Drone Security

HID

Explicate

VAIBS

JMB Groep

G4S

Nimo Dog Security

Akuvox

DZ Technologies

Trigion

Ajax Systems

RoSecure

OSEC

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

SmartCell

VBN

Eagle Eye Networks

Nenova

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

EAL

ASSA ABLOY

Eizo

GFT

Bydemes

20face

Politie wil af van contante betaling van bezorgmaaltijden

20 maart 2020
Redactie
09:04

Het aantal maaltijdbezorgers dat slachtoffer is geworden van een overval, is toegenomen van 96 in 2018 naar 130 vorig jaar. Dat vertelt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie, tegenover NU.nl. Hij pleit voor afschaffing van contante betalingen aan maaltijdbezorgers.

Het verminderen van de buit voor de daders beschouwt de politie als enige effectieve maatregel tegen overvallen op maaltijdbezorgers. Vooral in het eerste kwartaal van 2019 vonden veel overvallen plaats. Bijna de helft van het totaal aantal in 2019. Het was reden voor de politie om in te zetten op maatregelen om de kans op overvallen, en vooral de kans op buit, te verminderen. De politie ging met bezorgdiensten zoals Thuisbezorgd en Domino’s aan de slag om het werken zonder contant geld te bevorderen. Klanten moeten dan online betalen.

Preventieve maatregelen
Maaltijdbezorgbedrijven werden ook op andere preventieve maatregelen gewezen. Zo kunnen ze bezorgers met bodycams uitrusten. Ook is het handig om na te gaan of het bezorgadres geen vragen oproept. Het kan namelijk de bedoeling zijn om de bezorger op een afgelegen plek in de val te lokken. De maatregelen lijken effect te hebben, want na de piek van begin 2019 daalde het aantal overvallen gestaag. Het zijn er nu nog zo’n 20 per kwartaal. De politie heeft nog geen gegevens over het eerste kwartaal van 2020, maar verwacht gezien het aantal aangiften geen stijging. Er wordt zelfs een flinke daling verwacht, als volledig wordt overgegaan op online betaling. De overvallers hebben het namelijk niet op het voedsel voorzien. Hoewel de buit doorgaans laag is, wijst Van der Stap op het belang van een effectieve aanpak. Niet alleen vanwege de impact op de slachtoffers, maar ook omdat de vaak jonge overvallers op een gegeven moment tot harde criminelen kunnen evolueren. Gemiddeld wordt de helft van de overvallers op maaltijdbezorgers opgespoord.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner