Politie wil data-analysen inhuren tegen georganiseerde misdaad

De Rotterdamse hoofdcommissaris Fred Westerbeke wil data-analysten van bedrijven ‘inhuren’ in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Deze mensen zijn volgens hem hard nodig, maar zijn met de politie-cao niet te betalen.

De drugscriminaliteit is volledig uit de hand gelopen, vertelde de politiechef in Nieuwsuur. Om het tij te keren wil hij onder meer data-analisten aantrekken van bedrijven. Die werken dan een bepaalde periode bij de politie, maar blijven in dienst van hun eigen werkgever. De politie vergoedt de loonkosten aan het bedrijf. Volgens Westerbeke heeft de drugscriminaliteit zo kunnen groeien omdat er de afgelopen 25 jaar nauwelijks in de aanpak is geïnvesteerd. Hij is in tegenstelling tot veel anderen binnen de politie positief over het Multidisciplinair Interventie Team, maar vindt dat daarnaast specialisten nodig zijn die met de salarissen bij de politie niet te werven zijn. Die moeten de logistieke en financiële infrastructuren van de criminele bendes in kaart gaan brengen.

Extra budget nodig
De Rotterdamse politiechef verwacht dat er best data-analysten zullen zijn die met behoud van salaris zich tijdelijk willen inzetten om de politie te helpen de zware criminaliteit te bestrijden. Wel zal hij extra budget nodig hebben om de hoge loonkosten te kunnen betalen aan hun bedrijven. De bestaande rechercheurs hebben de handen momenteel al vol aan traditioneel politiewerk, dat ook gewoon nodig blijft. En zij hebben niet de vergaande datakennis, die binnen het bedrijfsleven wel aanwezig is. Naast het aantrekken van dataspecialisten, wil Westerbeke ook meer ondersteuning bieden in de wijken en aan gezinnen, om te voorkomen dat kinderen door de bendes worden ingelijfd. Hij verwacht dat het twee tot drie decennia kan duren, voordat dat probleem is opgelost en hij roept het nieuwe kabinet op dit initiatief te ondersteunen.

Gedeeld

Geef een antwoord