Politie wil sneller toegang tot vingerafdrukken vreemdelingen

Met een soepelere toegang tot gegevens van vreemdelingen denkt de politie meer zaken te kunnen oplossen. Hiervoor pleit John Riemen, hoofd van het Centrum voor Biometrie van de politie in Zoetermeer, vandaag in dagblad Trouw.

Tot 2002 had de politie nog toegang tot de toenmalige vingerafdrukkendatabank van asielzoekers en ongedocumenteerde personen. En dat leverde volgens Riemen maar liefst een derde van alle matches op. Maar de Wet bescherming persoonsgegevens maakte een einde aan deze mogelijkheid om woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen op te lossen. De huidige Vreemdelingendatabank met vingerafdrukken van 700.000 personen, mag alleen worden geraadpleegd als de politie een officier van justitie of rechter-commissaris kan overtuigen dat een te onderzoeken misdrijf door een vreemdeling is gepleegd. “En dat kan je niet op basis van alleen vingerafdrukken”, aldus Riemen in Trouw.

Terughoudend
In Duitsland mag de politie wel vingerafdrukken van vreemdelingen raadplegen. En daar wordt volgens de Nederlandse politie succesvol gebruik van gemaakt. Nederland is echter terughoudend. De VVD wil wel kijken naar een eventuele verruiming van de bevoegdheden van de politie als dat nodig is om meer misdrijven op te lossen. En D66 pleit voor intensievere samenwerking tussen IND, COA, politie en OM om mensen die geen recht hebben op asiel sneller te kunnen uitwijzen. Critici spreken echter van een schending van de privacy, als het gaat om een vrijere inzage van de politie in de Vreemdelingendatabank. Dit omdat het overgrote deel van de vreemdelingen zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten, maar door de ruimere bevoegdheid van de politie wel aangemerkt wordt als verdachte.

Deel dit artikel via: