Aangifte politie via 3D-aangifteloket en via app

Op diverse locaties zoals politiebureaus en gemeentehuizen is het mogelijk om aangifte te doen bij een 3D-aangifteloket. Ook start de politie een proef waarbij burgers via een app thuis aangifte van een misdrijf kunnen doen.

Dat heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie laten weten. Bij 3D-aangifte kunnen burgers via een tv-scherm contact met een politiemedewerker krijgen. Deze medewerker zit in een bedienstudio op een andere centrale locatie en neemt de aangifte op zoals dat ook gebeurt op het bureau. Op dit moment is het mogelijk om bij de eenheden Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Noord-Holland op deze manier aangifte te doen.

3D aangifte loketDe techniek van deze 3D-loketten alsmede de inrichting van de 3D-bedienstudio’s (de ‘backoffice’) worden zodanig ingericht, dat beide op een later moment ook bovenregionaal kunnen worden ingezet. Een intake- en servicemedewerker van een bedienstudio in de ene eenheid kan straks ook aangiftes opnemen die gedaan worden in 3D-loketten in andere eenheden.

Parallel gaat de politie een nieuwe proef starten met 2D-aangifte (beeldtelefonie). Deze houdt in dat burgers via een app vanuit hun eigen huis aangifte kunnen doen bij de politie. Ook bij deze proef wordt gebruik gemaakt van de 3D-infrastructuur, dus het netwerk en de backoffice als hierboven beschreven. De proef zal in 2016 worden geëvalueerd.

Gedeeld

Geef een antwoord