Agenten eisen meer training en schietlessen

Door een tekort aan docenten krijgt de helft van alle agenten niet de vereiste 32 uur training in aanhoudingstechnieken, zelfverdediging en schieten. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van vakbond ACP zijn agenten dit nu zat en eisen zij een oplossing.

Op het moment worden enkele agenten vervolgd wegens gebruik van disproportioneel geweld. Zo ging het in 2015 helemaal mis tijdens de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag. De betreffende agenten bleken onvoldoende getraind in toepassing van geweldstechnieken, met de dood van de arrestant tot gevolg. “Zeer kwalijk”, aldus Gerrit van de Kamp.

Onder de maat
De bond hield een enquête onder 350 agenten waaruit bleek dat de helft nog geen dertig uur training per jaar haalt, terwijl het wettelijk minimum 32 uur en de streefnorm 42 uur per jaar is. Ook geeft ruim 60 procent van de agenten aan dat zij de Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) onder de maat vinden. Niet alleen krijgen zij te weinig training. Ook vinden ze de trainingen vaak onrealistisch.
De top van de Nationale Politie zegt meer docenten te gaan werven, maar benadrukt ook dat het halen van toetsen voor agenten belangrijker is dan het aantal trainingsuren. Wie de toetsen haalt is volgens woordvoerder Joop Kemperman voldoende bekwaam om de straat op te gaan.

Foto: Politie Den Haag.

Gedeeld

Geef een reactie