Bijna 200 politiebureaus dicht in de afgelopen vijf jaar

Steeds meer politiebureaus sluiten voorgoed de deuren. Er komen politieposten voor in de plaats, maar die zijn gemiddeld slechts 8,4 uur per week open voor het publiek. De afgelopen vijf jaar werden 191 van de 477 politiebureaus vervangen door politieposten, aldus RTL Nieuws.

Bij een politiebureau kunnen burgers gemiddeld zo’n 53 uur per week terecht. Bij politieposten is dat een stuk minder. De meeste politieposten werken alleen op afspraak of zijn één of twee dagdelen per week geopend. Het gaat dan bijvoorbeeld om steunpunten in een gemeentehuis of bibliotheek.

Bezuinigingsplan
Het sluiten van politiebureaus is het gevolg van een bezuinigingsplan uit 2014. De komende jaren worden nog eens honderd politiebureaus gesloten of vervangen door een politiepost. Die uitgeklede voorziening komt niet altijd in de buurt te staan van het gesloten politiebureau. 26 gemeenten moeten het nu bijvoorbeeld helemaal zonder politiebureau stellen, terwijl Amsterdam er juist dertig locaties bij heeft gekregen.
Burgemeesters verklaren tegenover RTL Nieuws zich geen zorgen te maken over de ontwikkeling. De politie heeft volgens hen meestal wel een spreekuur of aanlooppunt en beschikbare agenten zouden vooral op straat zichtbaar moeten zijn in plaatst van op het bureau. Ook zouden politiebureaus minder nodig worden, omdat bijvoorbeeld aangiftes steeds meer online worden gedaan. De politiebonden zijn minder enthousiast over de ontwikkeling, omdat volgens sommigen de politie ook een sociale functie heeft en bereikbaar moeten zijn voor mensen die niet zozeer politie nodig hebben, maar op het bureau wel naar instanties doorverwezen kunnen worden.

Gedeeld

Geef een antwoord