Minister J&V wil 1100 extra politieagenten werven

De ministerraad bespreekt vandaag een brief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, waarin hij schrijft 1100 extra agenten te willen aanstellen. 769 wijkagenten, 171 cyberspecialisten en 171 agenten die zware, georganiseerde en ondermijnende criminaliteit gaan bestrijden.

Momenteel telt de politie 49.800 agenten. Daar komen de komende jaren 1100 extra agenten bij. De Nederlandse Politiebond zegt echter tegenover RTL Nieuws dat dit bij lange na niet voldoende is, omdat er in dezelfde periode naar schatting 14.000 agenten met pensioen gaan. Volgens Jan Struijs van de Bond zijn er snel 5000 extra wijkagenten nodig.

Waakzaam en dienstbaar
De minister denkt daar anders over. In de conceptversie van zijn brief schrijft hij blij te zijn met de extra agenten. Nederland zal volgens hem daarom ook in de toekomst kunnen blijven vertrouwen op een uitstekende politie, moderner en slagvaardiger dan tevoren en waakzaam en dienstbaar als vanouds. In het regeerakkoord was al afgesproken dat er 291 miljoen euro extra beschikbaar komt voor de Nationale Politie. 64 miljoen euro hiervan gaat besteed worden aan verbetering van de falende automatisering bij de politie. De rest is bedoeld voor het aantrekken van de nieuwe medewerkers.

 

Gedeeld

Geef een antwoord