Politie laat ‘kleine criminaliteit’ vaak liggen

De nieuwe basisteams van de nationale politie, die de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit als belangrijkste taak hebben, blijken onvoldoende te functioneren. Dit meldt De Telegraaf op basis van een rapport van de Politieacademie, dat donderdag verschijnt.

Volgens de onderzoekers is het belangrijkste probleem dat er een groot tekort is aan rechercheurs. Daardoor kunnen veel zaken niet in behandeling worden genomen. Hun rapport gaat over de nieuwe indeling bij de politie en is samengesteld door politieonderzoeker en criminoloog Edward van der Torre. Die heeft drie van de in totaal 160 basisteams uitvoerig onderzocht

Onvoldoende samenhangend
Vooral de basisteams functioneren volgens Van der Torre onder de maat. Deze zijn verantwoordelijk voor de basispolitiezorg, waartoe met name bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit behoort en van waaruit de wijkagenten worden ingezet. De teams zijn echter te groot en onvoldoende samenhangend, waardoor er intern niet goed gecommuniceerd kan worden. Ook de afstand tussen leiding en werkvloer zou te groot zijn. Maar het grootste probleem is het tekort aan rechercheurs, waardoor met name zaken als oplichting en cybercrime blijven liggen.

Gedeeld

Geef een reactie