Politieagenten niet of nauwelijks getraind in ehbo

De politie kan vaak eerder bij een incident aanwezig zijn dan de ambulance. Veel voordeel hoeft dit echter niet te bieden, want de ehbo-vaardigheden laten veel te wensen over. Zo kwam Omroep West er achter dat agenten van de regio Den Haag al drie jaar praktisch geen training op dit gebied hebben gevolgd.

Tot 2015 waren er halfjaarlijkse bijscholingen, maar daar is volgens de politie een einde aan gekomen door de omvorming van 26 regiokorpsen naar de Nationale Politie. Daarbinnen was niet langer ruimte voor de functie ehbo-docent. Wel zijn er de afgelopen jaren enkele ehbo- of aed-trainingen verzorgd door collega-instructeurs of externe aanbieders. Maar dat waren regionale initiatieven.
Tijdens de politieopleiding leren agenten wel ehbo. Maar ze zijn vervolgens niet verplicht hun kennis up-to-date te houden.

Rest van Nederland
Het tekort aan ehbo-kennis is vastgesteld bij de eenheid Den Haag, maar volgens deze eenheid is het in de rest van Nederland niet anders. Er wordt nu gewerkt aan landelijke afspraken op dit gebied. Als die er zijn worden agenten gefaseerd bijgeschoold, aldus de Nationale Politie. In Den Haag is men hier op 30 januari mee gestart en in de loop van het jaar zullen 2500 medewerkers een ehbo-opfriscursus krijgen. Dit betreft alleen agenten die op straat actief zijn.

Gedeeld

Geef een reactie