Politiebonden dreigen met acties vanwege te hoge werkdruk

Vorig jaar werd bij de politie meer dan 200.000 keer de arbeidstijdenwet overschreden. Voor de bonden is daarom de maat vol. Als het kabinet geen taken wil afstoten, zullen er acties komen, zoals het alleen nog reageren op 112-meldingen.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP wordt het tijd dat de politiek duidelijk gaat maken wat de prioriteiten zijn. Samen met drie andere bonden maakt de ACP in de loop van donderdag bekend wat de eisen zijn en wat er gaat gebeuren als die niet worden ingewilligd.

Van alle kanten onder druk
Tijdens de vorige cao-afspraken werd beloofd dat de werkdruk bij de politie zou afnemen, maar volgens de bonden is het tegendeel gebeurd. Recent werd nog besloten dat de politie ook voor de bewaking van rechters, officieren en advocaten moet gaan zorgen, waarvoor honderden agenten nodig zijn. Dit na de moord op advocaat Derk Wiersum door de onderwereld. Volgens vice-voorzitter Hans Schoones van politiebond ANPV zijn de politiemensen fysiek op omdat zij aan alle kanten onder druk staan. Ook verwarde mensen vormen een toenemend probleem. Een speciaal ondersteuningsteam moet 1700 keer per jaar in actie komen als weer eens iemand een gevaar voor zijn of haar omgeving vormt. Volgens Van de Kamp heeft de politiek een veiligheidsniveau aan de bevolking beloofd, dat de politie met de huidige capaciteit onmogelijk kan waarmaken.

Gedeeld

Geef een reactie