Politiek pleit voor landelijk coldcaseteam

PvdA, PVV, SP en VVD pleiten voor een landelijk coldcaseteam dat vastgelopen moordzaken moet onderzoeken. Dit maakt 1Vandaag bekend. Het mag volgens de Kamerleden niet aan Peter R. de Vries liggen of een zaak alsnog wordt opgelost.

Op het moment wordt lokaal bepaald naar welke oude moordzaken nog nader onderzoek wordt verricht. PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuijken zegt dat onwenselijk te vinden. Zij pleit voor een landelijke aansturing. Op het moment zijn er maar liefst 1774 ernstige misdrijven, waarvan de daders nog niet zijn achterhaald. Per district wordt gekeken welke zaken nog kans maken opgelost te worden en dat is ten nadele van zaken in districten met relatief veel coldcases. Dat probleem zou opgelost kunnen worden als er een landelijk team komt.

Media-aandacht
Bij coldcases gaat het om misdrijven waarop minimaal 12 jaar gevangenisstraf staat. Zo’n 1000 van de 1774 coldcases betreft moord. Sommige zaken staan op de website van de politie. Ook worden in gevangenissen zogenoemde coldcasekalenders verspreid. Zo hoopt men op tips van gevangenen. Het is de politici een doorn in het oog dat media-aandacht van grote invloed is op lokale beslissingen om een onderzoek voort te zetten. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de moord op Nicky Verstappen, waar Peter R. de Vries zijn tanden in had gezet. “Geweldig werk”, aldus Kuijken, “maar daar moet het natuurlijk niet van afhangen of een zaak wel of niet wordt opgelost.” Sinds een jaar of tien buigen ook universiteiten zich over oude moordzaken. Ook binnen de wetenschap ziet men liever een landelijk beleid.

Gedeeld

Geef een reactie