Politiek wil brandveiligheid stallen verbeterd zien

De grote brand in een varkensstal in het Gelderse Erichem, waarbij alle 20.000 varkens omkwamen, is voor de Partij voor de Dieren aanleiding om aan te dringen op maatregelen om de kans op dit soort drama’s te beperken.

Ondanks de grootschalige inzet van hulpdiensten kon niet worden voorkomen dat 20.000 varkens een gruwelijke dood stierven. Onder andere doordat er veel asbest vrijkwam bij de brand. Toen de brandweer het afgelegen gebied bereikte, was er al geen redden meer aan.
Vorig jaar kwamen er volgens de stichting Wakker Dier 200.000 dieren om door branden in stallen. Dit jaar lijkt nog erger te worden, want de teller staat al op 185.000. Het is echter nog niet eerder voorgekomen dat bij één brand zoveel dieren omkwamen.

Slecht beschermd
De dieren worden volgens Wakker dier erg slecht beschermd. In de stallen is niet eens een brandmelder verplicht. Ook is er vaak geen bluswater in de buurt en is er geen wetgeving die betere beveiliging verplicht. Daarom eisen de dierenrechtenorganisaties op de eerste plaats strengere wetgeving en een verplichting voor boeren om te investeren in technieken waardoor dieren kunnen vluchten als er brand uitbreekt. De overheid heeft hiervoor wel een actieplan uit 2011, maar dat werkt volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren niet. Het aantal branden en slachtoffers onder de dieren neemt alleen maar toe. Onder andere door het gebruik van luchtwassers, die nodig zijn als er veel te veel dieren in de stal zijn. Zeker voor grote stallen zou er volgens de PvdD een verplichting moeten komen voor brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren.

Gedeeld

Geef een antwoord