Poortjes op station Amsterdam Centraal nu ook gesloten

Na een geslaagde proef sluiten vandaag de poortjes op station Amsterdam Centraal. Het station blijft natuurlijk gewoon open, maar is alleen nog toegankelijk voor mensen met een geldige OV-chipkaart. Zo verwacht NS veel problemen te voorkomen.

Reizigers openen de poortjes met hun OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo. Passanten en gebruikers van bus, tram, metro of pont kunnen via de IJ- en Amstelpassage zonder in te checken de andere zijde van het station bereiken. Verschillende horecagelegenheden aan het eerste perron zijn bereikbaar zonder poortjes te passeren. Bezoekers kunnen gebruik maken van de nieuwe trappen vanuit de centrale hal.

Servicemedewerkers
De eerste weken zullen extra servicemedewerkers assisteren bij de poortjes. Reizigers worden via posters, omroepberichten en social media geïnformeerd. Bij de Service- en Informatiebalies op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Airport en in de treinen die Amsterdam Centraal aandoen, attenderen wij (internationale) reizigers op het gereedhouden van hun vervoerbewijzen om uit te kunnen checken.
Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap willen doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken.

Proef Amsterdam Sloterdijk
Op station Amsterdam Sloterdijk, het laatste Amsterdamse station waar de poortjes nog niet gesloten zijn, vindt van 30 november tot en met 2 december een proef plaats. Als deze positief verloopt, sluiten nog voor het einde van het jaar ook hier de poortjes. Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december zullen de poortjes gesloten zijn van 07.00 tot 19.30 uur. Op zaterdag 2 december zijn de poortjes van 08.30 tot 19.30 uur gesloten. Ook hier zijn bij de poortjes extra servicemedewerkers aanwezig om reizigers te assisteren. De winkels blijven zonder OV-chipkaart bereikbaar.

Minder zwartrijders, hoger veiligheidsgevoel
“Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers”, zegt Hans Peters, commercieel directeur van NS. “We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes. Het is immers ook een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken.”
Op stations met gesloten poortjes geeft 89% van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79%. Met Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk zijn eind dit jaar op 74 stations de poortjes gesloten en passeren 87% van de reizigers een gesloten poortje tijdens hun reis.

Foto: NS

Gedeeld

Geef een reactie